Interier_Podmilscakova_Ljubljana_13_PhotoAlesRosa
Mehanizem: Stanovanje KG

V starejši ljubljanski stavbi sta arhitekta Ana Doles in Martin Gustinčič, ustanovitelja biroja Mehanizem, nedavno prenovila 65 kvadratnih metrov veliko mansardno stanovanje v sodobno urbano bivališče.

Tristransko orientirano stanovanje s pogledom na Kamniško-Savinjske Alpe je avtorja navdušilo že pred prenovo. Poleg čudovitega razgleda so obstoječe kvalitete obsegale še visok strop in obilico naravne svetlobe, arhitektoma pa so se še posebej zanimivi zdeli posamezni elementi, kot so okna, parket in vhodna vrata z zvončkom, ki pa so bili žal v preslabem stanju, da bi jih lahko obdržali. Prenove sta se torej lotila z menjavo dotrajanih elementov ter povezovanjem prej ločenih prostorov.

Tlorisno se stanovanje deli na dva dela: vzhodni in zahodni, ki ju ločujejo razlika v tlaku in črna vrata z debelim podbojem. Ob vhodu tako stopimo v s keramiko tlakovani vhodni del in se, nepričakovano, znajdemo tik pred vhodom v spalnico. Slednjo od hodnika ločujeta le dve mehkejši pregradi – zasteklitev in zavesa – nadomestka nekdanjih sten, zaradi katerih stanovanje postane svetlejše in bolj povezano. Drugačen način zamejevanja prostora je uporabljen tudi v primeru kopalnice – ta se namreč skriva za vrati omare, mimo katere iz hodnika pridemo v osrednji bivalni del. Drugačen karakter prostora tu nakazujejo že sprememba v tlaku, močnejše, svetle barve ter uporaba raznolikih tekstur in materialov. Prostora, ki ju je nekoč zamejevala stena, sta danes povezana v prijeten dnevni del s kuhinjo in dnevno sobo.

»Idejnih načrtov je bilo sicer kar nekaj in končni je nastal, ko so bile rušitve že v teku – videli smo, kje so še kakšne dodatne omejitve, kaj lahko izvedemo in česa ne moremo. Posebna omejitev, ki zelo definira prostore, je stena z dimniki med obema polovicama stanovanja. To, da po vstopu ne pridemo v bivalni del stanovanja, temveč v spalnico (oz. zastekljen hodnik), daje temu stanovanju svoj poseben karakter,« sta o projektu povedala avtorja.

Kontrast med deloma stanovanja je v primeru spalnice prisoten tudi znotraj enega samega prostora – čez dan svetel prostor intenzivne svetlobe, ki proseva skozi strešno okno, se zvečer spremeni v varen in topel zapredek, kot ga igrivo poimenujeta arhitekta. Pri tem prostoru dveh značajev pa ni nenavadna le njegova umestitev neposredno ob vhodu v stanovanje, temveč tudi element vrta v spalnici. Stanovanje z njim dobi zeleno oazo, ki nadomešča balkon ali teraso.

Tloris predhodnega stanja
Tloris prenove

 

Ime projekta: Stanovanje KG
Avtorji projekta: Mehanizem (Ana Doles, Martin Gustinčič)
Lokacija: Ljubljana

Leto načrtovanja: 2018
Leto izvedbe: 2019
Površina: 65 m²

Projektant gradbenih konstrukcij: Matjaž Milharčič

Izvajalci:
Glavni izvajalec gradbeno-obrtniških del: Penzl, Tomaž Bizjan s.p.
Omare, steklena stena, notranja vrata: Mizarstvo Damjan Šuštar s.p.
Keramika, sanitarna keramika, armature: Interrier Showroom
Parket: Hotenjka d.o.o.
Svetila: Arcadia Lightwear
Del kuhinje: IKEA
Kavč: habitat.co.uk
Strešna okna: VELUX
Okna: Mizarstvo Jože Zupančič s.p.

Fotografije: Aleš Rosa
Napisala: Pia Gerbec

*
Vsebine, ki jih objavljamo na spletu, so drugačne od vsebin v tiskani reviji. Revija in splet imata ločeni uredniški zasnovi. Z naročilom revije podprete oboje, spletne in tiskane vsebine, in omogočite Outsiderjevo ustvarjanje na različnih kanalih. 

Naročite se lahko v spletni trgovini ali pa nam pišite na: [email protected]

Hvala!

Mailchimp brez napisa

Povezani članki