Stanovanje mladega para v najvišjem nadstropju ene izmed ljubljanskih stolpnic je prenovila arhitektka Nina Štajner.

Aktiven mlad par si je želel stanovanje opremiti po svoji meri ter v interier vključiti veliko zanimivih detajlov, ki bi pripovedovali o njunih doživetjih in značajih. Rezultat prenove je tako stanovanje, ki je vse prej kot dolgočasno – prev na vsakem koraku pogled ujame kateri izmed domiselno umeščenih kotov, prebivalca pa z veseljem povesta, od kod se je vzel. Arhitektka Nina Štajner se je pri oblikovanju interierja posvetila predvsem oblikovanju nevtralne rdeče niti večjih pohištvenih kosov, v katero so nato skupaj z investitorjema vstavljali drzne kombinacije barv in vzorcev.

Tlorisno stanovanja v procesu prenove niso veliko spreminjali. Zaprli so le enega od dveh vhodov v kuhinjo, saj se lastnica rada ukvarja s peko in si je želela več delovne površine v kuhinji. Tako se je arhitektka odločila, da kuhinjski tloris preoblikuje v U obliko. Prostor je vizualno povečala z odbojnimi ploščicami, s katerimi je obložen kuhinjski prostor, te pa so v prijetnem popoldnevu patinirali kar lastnika in arhitektka sami.

 

Tloris po prenovi
Tloris pred prenovo

Nina Štajner:
»Držali smo se enotne barvne sheme, tako je podobne barve mogoče opaziti v vseh prostorih, oko pa se na vsakem koraku navduši nad kakšnim zanimivim detajlom.  Kose smo kupovali sproti, imela pa sta seznam elementov, ki sta si jih posebno želela. Stole Rex Kralj sta kupila že pred gradbenimi deli, stropna svetilka v spalnici pa je na primer doživela pravo odisejado iz Amerike, čakali smo jo skoraj celo leto! Medeninast servirni voziček smo našli na Bolhi, vrata preprostih Ikeinih omar pa okrasili z ročaji, prinešenimi s potovanja….

Investitorja sta imela izbranih nekaj kosov, ki sta jih želela vkomponirati v svoj dom, te elemente pa smo vpeli v enotno mrežno vzorcev in barvnih kombinacij. Zgodba še ni zaključena in ambient bosta počasi dopolnila z drugimi osebnimi predmeti, saj sta strastna zbiralca umetnin in dekorativnih elementov.«

Stanje pred prenovo:

 

Ime projekta: Dramatično modernistično stanovanje
Projektanti: Nina Štajner, u.d.i.a, NIŠA arhitektura
Fotograf: Anže Vrabl
Lokacija: Ljubljana
Leto načrtovanja: 2017
Leto izvedbe: 2018
Površine: 65m2

Besedilo: Ajda Bračič

Podprite Outsider z naročilom!     

Celoletna naročnina

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja