P33.1
PROSTOR POSLOVNE PR(IL)OŽNOSTI

Prostori imajo osebnosti, prav kakor ljudje. Prepoznamo jih v hipu, skoraj nehote, in jih zaobjamemo v celoti, še ne popolnoma zavedajoč se njihovih posameznih delov. V svojih številnih razpoloženjih so prostori muhasti in nepredvidljivi, sploh takšni z močnimi karakterji. Prav kakor ljudje lahko tudi prostori naredijo napačen prvi vtis in si pozneje glede njih premislimo, jih vzljubimo ali se nanje navadimo. Prav kakor ljudje jih z njihovimi posebnimi načini, vonji in svetlobami čez čas vzamemo za svoje, jih posvojimo. Takrat postanemo tudi mi njihovi.

Na Partizanski cesti v Mariboru se je skoz preprosto prenovo lokala v pritličju starejše zgradbe prebudil eden takšnih prostorov. Kako bi ga opisali? Kaj bi v njem počeli? Nekaj je marmorja, v kotu stoji oljka, diši čaj. Kljuke so zlate. Morda bi sedli, odprli knjigo, morda bi skoz okno opazovali mimoidoče. Bolj kot poslovni prostor se to zdi prostor zadrževanja, prostor ostajanja.

Če bi bil človek, bi bil ta prostor ženska v poznih srednjih letih. Ženska, ki ima rada svetle barve in sveže oprano perilo in Toskano. Rada bere pesmi, ki gosto zvenijo v ustih, in morda na skrivaj pleše flamenko. Takšen prostor je to. Nenarejen. Nepretenciozen. Ki se ne zaveda svoje vrednosti in je ravno zato tako privlačen. Ko popoldansko sonce poševno nagne skoz izložbeno okno, se ženska nasmehne in misli na Toskano.

Besedilo: Ajda Bračič

 

Ime projekta: PROSTOR POSLOVNE PR(IL)OŽNOSTI / Večnamenski poslovni prostor
Investitor: Aljoša Ilešič
Fotograf: Sami Rahim
Lokacija: Maribor Center, Partizanska cesta 49, 2000 Maribor, nasproti želežniške postaje

Leto načrtovanja:2016
Leto izvedbe: 2017
Površina: 52m2
Projektanti: Vodenje projekta obnove + interier:  Aljoša Ilešič
Drevje: Vrtnarstvo Tement

Celoletna naročnina

Mailchimp brez napisa

Povezani članki