Trg in igrisce v Skofji Loki_07_VV
Ravnikar Potokar: Trg pod gradom in igrišče Zamorc

Škofjeloški otroci se lahko po novem zabavajo na prijetnem igrišču pod gradom, ki so ga oblikovali v arhitekturnem biroju Ravnikar Potokar.

Zgodba je pomemben element vsakega arhitekturnega projekta, in Trg pod gradom z otroškim igriščem Zamorc v Škofji Loki se lahko pohvali s prav posebno zgodbo. Takole gre: nekoč je menda freisinški gospod Abraham jezdil v Poljansko dolino, pa ga je napadel medved. Na srečo mu je priskočil na pomoč njegov zvesti temnopolti prijatelj in sluga, ki je medvedu prestrelil srce in gospoda rešil pred žalostnim koncem. Hvaležni škof je svojemu rešitelju v zameno obljubil bogastvo in večno slavo, obljubo pa je očitno tudi držal, saj zamorec s krono in zlatimi uhani še danes krasi loški grb.

Večno slavo škofjeloškemu zamorcu pa po novem poje tudi igrišče na trgu pod gradom, kjer je bilo nekdaj malo parkirišče. Ker je v miniaturnem središču tega starodavnega gorenjskega mesta prostora za avtomobile zares škoda, so arhitekti na trgu zasnovali otroško igrišče in s tem poskrbeli za še eno točko postanka ob naslednjem obisku Škofje Loke. Prelepe grafike Tanje Simonič Korošak na dostopen način povzemajo elemente naslovne zgodbe o zamorcu, obilica igral iz naravnih materialov pa obljublja zabavo in smeh.

Obstoječi trg so arhitekti preuredili tako, da lahko po potrebi postane prizorišče za dogodke – lesena sedišča kot nalašč za spremljanje škofjeloškega pasijona, ki se tu odvija vsako leto. Tudi pot proti gradu, ki je bila prej zaradi neustrezne ureditve trga nekoliko izgubljena in težko prepoznavna, je zdaj dobila zadosten prostorski poudarek. Trg, mimo katerega smo se prej le na hitro sprehodili, pa tako postaja novo prostorsko vozlišče, kraj zadrževanja in srečevanja.

Ravnikar Potokar:
Največja sprememba v zasnovi trga je ukinitev parkiranja s katero je trg dobil drugačno vsebino in prostorsko zasnovo. Trg je tudi prizorišče Škofjeloškega pasijona in vsakoletnega smučarskega pokala, postane pa lahko tudi prizorišče drugih prireditev.
Otroško igrišče Zamorc je umeščeno v zeleni ambient obrobja srednjeveškega mestnega jedra Škofje Loke pod grajskim hribom. Pravljično igrišče s pogledom na Loški grad nas popelje v čarobni svet tisočletne zgodbe o škofu, medvedu in pogumnem zamorcu.

 

Ime projekta: Trg pod gradom in otroško igrišče Zamorc
Avtorji: Ravnikar Potokar arhitekturni biro; Robert Potokar, Primož Žitnik, Ajdin Bajrović
Krajinska arhitektura in oblikovanje grafike: Tanja Simonič Korošak
Investitor: Občina Škofja Loka
Fotografije: Virginia Vrecl
Leto: 2017

Gradbene konstrukcije: Mitja Lavrenčič
Elektro instalacije: David Furlan
Izvajalci: Lesnina MG, Lavako d.o.o.

Napisala: Ajda Bračič

 

Podprite Outsider z naročilom!

Celoletna naročnina

 

Mailchimp brez napisa

Povezani članki