01
Razstava “3D SCENE”

V torek se je v ljubljanskem Poligonu odprla razstava “3D SCENE” mladega slovenskega “CGI” umetnika Mirčeta Mladenova, ki do 30. oktobra predstavlja svoje prostorske vizualizacije na področju arhitekture in oblikovalskih izdelkov.
05

Mirče se je nad računalniškimi vizualizacijami navdušil že v otroštvu, ko je v kina prišel film Jurski park, v katerem se je prvič pokazalo, da lahko računalniško generiran dinozaver izgleda enako ali celo bolje od svojega mehatronskega kolega. Skozi računalniške igre, ki so mu burile domišljijo in skozi katere je lahko izkusil fantazijske svetove, se je ljubezen le še okrepila. Zato ni bilo nobeno presenečenje, ko se je odločil za študij arhitekture, kajti svetove, ki jih je videl skozi ekran, je želel ustvariti tudi sam.

 03

Skozi študij je konstantno izboljševal svoja znanja o vizualizacijah in kmalu začel delati za različne arhitekturne biroje, tudi za tuje. Po praksi v avstrijskem Bregenzu se je vrnil v Slovenijo in ustanovil svoje podjetje za vizualizacije. Na začetku se je ukvarjal predvsem z arhitekturnimi vizualizacijami za natečaje in diplome, kmalu pa je začel dobivati vedno več naročil tudi za industrijske izdelke, še posebej za kampanje množičnega financiranja, kjer končni produkt ni obstajal, prototipi pa so bili neestetski, zaradi česar je bil edini način predstavitve produkta računalniško generirana podoba. Med njegove bolj zanimive projekte spada predstavitveni video drugega rova karavanškega predora.
04

Največ slave mu je prinesla stilizirana podoba kultne Ville Savoye arhitekta Le Corbusiera. Modernistično vilo je popačil s kričečo fasado, zunanjimi klimami, palčki na vrtu, satelitsko anteno in drugimi sodobnimi intervencijami, s katerimi je sarkastično opozoril na dogajanje v današnji arhitekturi. Pred kratkim ga je podjetje Maxwell, ki proizvaja programsko opremo za vizualizacije, v kateri Mirče ustvarja, dodalo za njihovega strokovnjaka. S tem so se mu odprla nova vrata v svet in lahko smo prepričani, da bo Mirče že kmalu krojil mednarodno sceno vizualizacij.
02

Besedilo: Matic Brdnik

Mailchimp brez napisa

Povezani članki