Foto-4
Rubikova kocka iz vlaknocementa

Pri gradnji ali prenovi hiše ni dovolj le natančno domišljena zasnova projekta, temveč tudi občutek za oblikovanje in lepoto ter izbira materialov, ki zagotavljajo dolgoročno kakovostno bivanje. Hiša, opremljena z vlaknocementnimi izdelki za streho, fasado in vrt, ki jih proizvaja in trži podjetje Eternit Slovenija, zagotavljajo porabniku varno zaščito pred vremenskimi in drugimi vplivi, ugodno bivalno klimo ter ureditev videza stavbe in okolice za dolgo obdobje brez nepotrebnih vzdrževalnih stroškov.

 Eternit Slovenija, je podjetje iz Anhovega, ki že 20 let proizvaja in trži visoko kakovostne vlaknocementne izdelke za streho, fasado in vrt.

Ponudba obsega, vsem dobro poznane valovite plošče Valovitka, ravno kritino, fasadne plošče Swisspearl ter izdelke za urejanje vrta in okolice.

Vlaknocementne plošče odpirajo širok manevrski prostor za gradnjo streh in fasad ter omogočajo poenoten videz strehe in fasade. Primer take prakse je tudi nova večdelna stanovanjska hiša za Bežigradom, ki jo je sprojektiral arhitekturni biro Point d.o.o., iz Ljubljane.

Barvne serije fasadnih plošč Swisspearl so rezultat vrhunske tehnologije barvanja ter sodijo v sam vrh ustvarjanja kontrastov, spektakularnih učinkov in skladnosti z okoljem.

Celoten stavbeni ovoj hiše je izdelan iz vlaknocementnih plošč Swisspearl, v različnih barvnih odtenkih. Prav barva ima pri novi več delni stanovanjski hiši osrednjo vlogo. Navpični pasovi Swisspearl plošč v toplih tonih bež, rumene in bele barve, obkrožajo celotno zgradbo. Iz enakega materiala so izdelani tudi drsni senčni elementi in atrijske senčne plošče. Arhitekti so si barvni koncept zamislili na podlagi barv, ki so jih videli v okoliški soseski. Ko so drsni senčni elementi v zaprtem položaju, popolnoma spremenijo volumen objekta in ustvarijo enotno, homogeno celoto. Da bi prekinili celovitost ortogonalne škatle, so si arhitekti v pritličju zamislili dolg odrezan odsek, ki je povezan s parkiriščem, in ustvarja zaščiten vstopni prostor. Zadaj, vzdolž celotne širine fasade, pa oblikuje pokrit zunanji prostor, ki se odpira na vrt. Površine obeh odsekov so poudarjene s spremembo materiala in teksture: tukaj so stene in vodoravni previsi obloženi v vitkih horizontalnih lesenih letvicah. Dve terasi v pritličju je prav tako možno zapreti z drsnimi elementi iz fasadnih plošč.

Detajli spojev in pritrjevanj kot tudi neomejena izbira velikosti plošč in barv, dopuščajo neskončne možnosti oblikovanja privlačnih fasad vseh vrst objektov.

Fasadne plošče Swisspearl so del sistema prezračevane fasade. Notranji sloji zagotavljajo zgradbi nosilnost ter toplotno in zvočno izolativnost, zunanja obloga s fasadnimi ploščami Swisspearl pa učinkovito varuje notranji sestav pred dežjem, vetrom in snegom ter daje zgradbi prestižen izgled in trajno lepoto.

Širok spekter oblikovalskih možnosti dopolnjujejo še površinsko obdelane plošče s perforacijami in 3D ornamenti, ki dajejo objektu dodaten poseben pečat.

Arhitekti so pri več delni stanovanjski hiši uspešno uravnotežili sodoben trend arhitekture z okolico in tako ustvariti brezskrben, igriv videz, ne da bi stavba izgledala neresno. Njihov cilj pri izdelavi barvnega koncepta je bila ohranitev diskretne arhitekture, ki hišo lepo umešča v svoje okolje, medtem ko še vedno ohranja moderen (sodoben) videz.

Fasadne plošče Swisspearl imajo kup dobrih lastnosti, ki pri gradnji ali obnovi štejejo zelo veliko. Omenimo samo paropropustnost, zmrzlinsko in korozijsko odpornost ter negorljivost.

Tehnične informacije:

Avtorji arhitekture: Tadej Glažar, Arne Vehovar, Emmanuel Osei Lartei
Lokacija: Bežigrad, Ljubljana, Slovenija
Arhitektura: Point d.o.o., Ljubljana Šentvid
Leto izgradnje: 2010–2012
Glavni izvajalec: Inženiring Rupena, Ljubljana
Izvajalec fasade: Zaključna dela DEMMO Franc Helbl s.p., Laporje
Fasada: Vlaknocementbe plošče Swisspearl, Carat Onyx 7092, Topaz 7072 in Swisspearl Reflex Mystic Brown 9271

avtorji arhitekture:

Tadej Glažar

Arne Vehovar

Emmanuel Osei Lartei

Fotografija Miran Kambič

Kontakt www.eternit.si

Mailchimp brez napisa

Povezani članki