01_web-kranj
Svet vmes: Serija I, Številke - Vhodna avla 1810 na Gimnaziji Kranj

V avli kranjske gimnazije se dijaki od nedavnega raje zadržujejo  – njeno podobo so namreč osvežili arhitekti iz pisarne Svet vmes.

Včasih ni treba veliko, da bi v prostoru dosegli močan poudarek. Hkrati pa mora biti takšna prepričljiva arhitekturna poteza, naj bo še tako preprosta, vseeno močna in nedvoumna. Prav na takšen način so si minimalističen poseg v opremo avle na Gimnaziji Kranj zamislili Svet vmes arhitekti. Živahno rumene številke, ki služijo tudi kot neobičajni kosi pohištva, v prostor vnašajo igrivo dinamiko. Velikanski znaki, ki pred dijaki večino dni le pusto ležijo na papirju v zvezkih, zdaj živo vstopajo v tretjo dimenzijo kot prikazni iz knjige Alica v čudežni deželi. Le komu ne bi vzbudili radovednosti in želje po znanju? Duhovit arhitekturni poseg vabi k raziskovanju in na obraz prikliče nasmeh. Šola ni več pusta in dolgočasna, temveč postane velikanska igralnica za radovedne.

Obstoječa stavba gimnazije je bila zgrajena leta 1897, institucija Gimazije Kranj pa je najstarejša gimnazija v Sloveniji, ustanovljena z dekretom leta 1810. Prostor osrednje avle je izrazito simetričen, a s podpornimi stebri in stenskimi nišami ponuja obilo potenciala za dinamično preureditev. Prav v teh nenadejanih kotičkih so svoje mesto našli novi kosi opreme. Na osmici lahko sedimo v krogu, v ničlo se skrijemo za pogovor iz oči v oči, ena enka služi kot klop, medtem ko je druga postala ohišje informacijskega ekrana. Lepo, barvito, igrivo in učinkovito – enostavno dobro!

Svet vmes:
»Premišljeno izbrane številke  “1, 8, 1, 0”, ki v tem primeru nastopajo kot unikatna šolska oprema, s svojo velikostjo in barvo “predramijo” obiskovalca ter vabijo k posedanju, druženju in pridobivanju različnih informacij. Hkrati obeležujejo pomembno leto 1810, ko eden izmed najvplivnejših guvernerjev Ilirskih provinc, maršal August de Marmont, izda dekret o ustanovitvi Écoles centrales po Sloveniji in Hrvaški, s čimer je ustanovljen tudi kranjski licej, današnja Gimnazija Kranj.«

Ime projekta: SERIJA I: ŠTEVILKE – Vhodna avla 1810
Arhitektura: SVET VMES d.o.o.; Jure Hrovat, Ana Kosi, Ana Kreč, Žiga Rošer, Barbara Žunković
Investitor: Gimnazija Kranj
Lokacija: Kranj
Fotografije: Matevž Paternoster
Leto: 2018
Površine: 95 m2

Napisala: Ajda Bračič

 

Podprite Outsider z naročilom!

Celoletna naročnina

Mailchimp brez napisa

Povezani članki