Na mestu, na katerem je nekdaj najraje počival domači župnik iz Tišine, danes stoji spominsko obeležje, ki sta ga zasnovala dr. Tanja Simonič Korošak in Tomaž Ebenšpanger.

Majhna vasica s poetičnim imenom Tišina leži na severovzhodu Slovenije. Tam sta na cerkvenem dvorišču Tanja Simonič Korošak in Tomaž Ebenšpanger v spomin na dva lokalna duhovnika oblikovala prijetno točko za sprostitev in druženje. Pri projektiranju sta uporabila zgodbo o enem od duhovnikov, ki naj bi menda pogosto počival v senci malolistne lipe, ter tja postavila klop ter fontano. Preprost poseg pred cerkvijo je tako izjemno učinkovit in navdihujoč primer mikro-arhitekture. Klop se v lomljeni potezi ovija okoli mlade lipe in generira introspektivno atmosfero, ki vabi k trenutku miru in kontemplacije.

Na vrh fontane je pritrjena majhna kovinska ploščica, na kateri preberemo: ”Žejnemu bom dal zastonj od izvirka žive vode” (Raz 21, 6). Zdi se, da obeležje z močjo arhitekture prav zares ponuja prostorska darila, ki jih lahko razumemo in se jih veselimo vsi: prostor za sedenje, svežo vodo in senco. Kako prijetno mora biti, če odkrijemo ta kotiček na vroč poletni dan!

Klop je betonska ter postavljena na nevidne podpore, ki v nasprotju s težo uporabljenega materiala dajejo občutek lahkotnosti in lebdenja. Tudi na ta način klop dalje raziskuje vprašanja spiritualnosti in nematerialnega v arhitekturi – kot bi se izvila iz spon fizičnega sveta, se sicer horizontalna klop dviga od tal in vase vpenja vertikalo. Ta preprosta, vendar izjemno poetična intervencija svoje številne pomene odkriva plast za plastjo, mimoidoče pa vabi k temu, da se ustavijo in se prepustijo tišini v Tišini.

 

Ime projekta: Pretakanje in spomin: spominsko obeležje s klopjo in pitnikom

Avtorji arhitekture: dr. Tanja Simonič Korošak, mag. kraj. arh. (Studio TSK Oblikovanje krajine Tanja Simonič Korošak s.p.); Tomaž Ebenšpanger, univ. dipl. inž. arh. (Skupaj arhitekti d.o.o.)

Investitor: Občina Tišina

Fotograf: Miran Kambič

Lokacija: Tišina, Prekmurje, Slovenija

Leto izvedbe: 2013

Gradbene konstrukcije: Pomgrad d.d., Murska Sobota

Strojne napeljave: Veling-Deol d.o.o., Murska Sobota

Izvajalci: Pomgrad d.d., Murska Sobota

Dobavitelji gradbenih materialov: Roman d.o.o., Izdelava kovinske opreme, Ljubljana; Pomgrad d.d., Murska Sobota

Besedilo: Ajda Bračič

 

Projekt je bil kot eden najzanimivejših arhitekturnih projektov zadnjih let, ki so povezani z vodo, izbran za objavo v publikaciji Living with Water, ki je izšla ob letošnjem slovenskem paviljonu na beneškem arhitekturnem bienalu.

Več na: www.livingwithwater.si

 

 

Podprite Outsider z naročilom!

Celoletna naročnina

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja