Lurra8
TEST: Casa Lurra

Araí in Mikel, umetnika, ki ustvarjata pod skupnim imenom Hodei Studio, sta si želela prostora za odmik in ustvarjanje, najraje v objemu katalonskih oljčnikov. Nedaleč od Tarragone sta našla svojo sanjsko lokacijo: oljčni nasad, sredi katerega je v senci starega rožičevca stala ruševina kamnite stavbe.

Projekt sta zaupala barcelonskemu arhitekturnemu studiu TEST: “Veliko časa sva porabila za razmišljanje o možnostih in razporeditvi prostorov, dokler nista Julia in Albert (arhitekta) narisala štirih črt in to je bilo to. Kot s čarovnijo sta izkoristila in povzdignila vsak kvadratni meter prostora, in uresničila nekaj, česar sama nikoli ne bi našla.”1 pravi Araí.

V skladu s svojim ustvarjalnim pristopom, ki vključuje pazljiv odnos do okolja, so se z arhitekti odločili za motiv kamuflaže. Zidovi so ometani z apneno-ilovnatim ometom, ki se poskuša kar najbolj približati barvnemu tonu okoliške prsti. Obenem se nadzidani del še vedno jasno loči od obstoječega obodnega zidu, ki pod tankim ometom ohranja teksturo kamna. Veliki kvadratni okni sta zamaskirani s pločevino, ki sugerira teksturo kamnitega zidu.

Enoten notranji prostor dimenzij 9 x 2,7 m z zemeljsko barvo sten deluje prvinsko, skoraj jamsko. Ključna oprema, kot je štedilnik ali pomivalno korito, je zreducirana na minimum, prostori za shranjevanje so skriti. Pregrada prostora, ki je hkrati stopnišče na galerijo, ne sega do stropa, temveč le definira dve zavetni spalni niši, eno v pritličju in drugo na galeriji. Notranjost je brez vrat, prostore ločujejo le zavese.

Umetnika stavbo razumeta kot podaljšek njunega kreativnega dela, ki vključuje zeliščarstvo, keramiko, slikarstvo in fotografijo. Po besedah Araí hiša uteleša definicijo doma: “… lepota okolice, surova pokrajina, videti hči, kako tu odrašča bosih nog, sajenje in obrezovanje oljk z Mikelom, pogovori o vetru in duhu rožmarina … “1

1: Iz intervjuja: https://rowse.co/blogs/news/casa-lurra-un-refugio-en-un-olivar

Ime projekta: Casa Lurra
Avtorji projekta: TEST Barcelona
Naročnik: Hodei studio
Lokacija: Tarragona, Španija

Leto izvedbe: 2023

Površina: 40 m2

Napisal: Patrik Benedičič
Foto: Gregori Civera, Coke Bartrina, Nuria Val

 

Naroči Outsider, razširi svoj pogled

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Mailchimp brez napisa

Povezani članki