02_Bedrock-House---Idis-Turato---Turato-Architects-©-photo-Bosnic+Dorotic
Turato Architects: Hiša Bedrock

Hiša hrvaškega biroja Turato na otoku Krk se vklaplja v okoliški teren in ga dopolnjuje z jasnimi arhitekturnimi potezami.

Koncept hiše je osnovan na dihtomiji med zidovi in prostori, ki se ustvarjajo med njimi. Glavno arhitekturno potezo tako tvorita dva vzdolžna zidova, ki sledita liniji terena, in med katera je umeščen zasebnejši del programa. Ves preostali pokriti del hiše se skozi velike zasteklitve odpira navzven, proti čudovitemu pogledu na morsko obzorje. Obod hiše je osvobojen monolitnosti, da lahko program prosto prehaja med znotraj in zunaj.

Hiša je načrtno oblikovana po vzoru modernizma: njena materialnost in zasnova sta po besedah arhitektov nalašč ‘generični’, da bi ustvarili nevsiljivo platformo za življenje. Vsi njeni elementi poskušajo biti čim manj zaznamovani – definira jih belina, transparentnost in umeščenost v teren. Tej misli sledi tudi izbor pohištvenih kosov. To so klasični počivalniki Mies van der Roheja, stoli Charlesa in Raya Eamsa ter Chesterfield zofe. S tem hiša izpričuje nagnjenost k brezčasnosti, ki naj postane ozadje za življenje sredi tipičnega mediteranskega rastja.

 

Office: Idis Turato / Turato Architecs
Design team: Idis Turato and Marko Liović
Web: http://www.idisturato.com
Instagram: http://instagram.com/turatoturato
Collaborator: Boris Kirinčić
Location: Brzac, island of Krk, Croatia
Completion year: 2018.
Project year: 2011.
Floor plan area: 200m2
Photographers: Bosnić + Dorotić  https://bosnicdorotic.com
Drone: Geoarheo

Besedilo: Ajda Bračič

Podprite Outsider z naročilom!

Mailchimp brez napisa

Povezani članki