POSLOVILNI OBJEKT V ZG. TUHINJU

od • februar 2, 2016 • Arhitektura, Trajnostno, vezicaKomentarji (0)3097

Predstavljamo poslovilni objekt v Zgornjem Tuhinju arhitekturnega biroja Tria Studio iz Mengša. Objekt je nominiran za prestižni naziv ‘Building of the year 2016’ na portalu Arch daily. Glasuj.

Vas Zgornji Tuhinj se nahaja v osrčju Tuhinjske doline ob vznožju Kamniško-Savinjskih Alp. Staro, v dva nivoja razdeljeno pokopališče leži na obrobju vasi in je dostopno preko razgledne poti, ki poteka po pobočju hriba s koncem na grebenu.

_S3D4144-2

_S3D4345-2

Na mestu, kjer so stale obstoječe, dotrajane vežice je postavljen sodobni poslovilni objekt v obliki enotnega volumna. Ob parapetnem zidu v smeri vzhod zahod poteka os in prebada osrednji odprti prostor poslovilnega objekta, ki okvirja pogled proti vzhodnemu delu Tuhinjske doline.

Untitled_L_013767

Osrednji prostor predstavlja tretjino objekta, med tem ko sta ostali dve tretjini namenjeni dvema vežicama s servisnim programom. Vsi trije segmenti volumna so na zahodni strani povezani z nadkritim zunanjim prostorom, tako imenovanim baldahinom.

Untitled_L_013717

Obe vežici sta preko transparentnih sten neposredno povezani z osrednjim prostorom, katerega namen ni samo uporaba ob pogrebih ali verskih obredih, temveč tudi ob vsakdanjih obiskih pokopališča kot prostor za kratek počitek. Za primer močnega vetra so predvideni drsni paneli, ki se po potrebi zastrejo ali odstrejo in na ta način ščitijo ljudi v osrednjem prostoru. Posebna pozornost je bila v fazi oblikovanja posvečena žalujočim, saj je za njih v vsaki vežici predviden dodatni, pred neželenimi pogledi skriti prostor, od koder je moč videti pokojnega in hkrati skozi ozko stensko lino pomirjajočo naravo. Zasnovana je tudi čajna kuhinja z velikimi pivotnimi vrati, ki imajo v odprti poziciji funkcijo bariere baldahina ter tako nudijo nekaj zastora uporabnikom kuhinje.

_S3D4355-2
Z izborom lesenih križno lepljenih masivnih plošč kot konstrucijskega gradiva je bila objektu odvzeta običajna hladnost tovrstnih stavb, saj so vse notranje stene in stropi leseni ter obdelani z rahlim nanosom belila. Na enak način so obdelani leseni stebri pri baldahinu, med tem ko je na preostalo fasado nanešen bel omet drobne granulacije, kar je skladno z lokalno tradicijo. Vsi robovi in zaključki stavbne opreme so obdelani s kovinskimi trakovi v temno sivi barvi ter v kombinaciji z brušenim teracom dajejo stavbi pridih monumentalnosti.

_S3D4230-2

Model

Fotografije: Damjan Švarc
Arhitektura: Tria studio; Jernej Hočevar, Martin Lovrečić, Matevž Vrhovnik, Blaž Češka, Tjaša Justin
Investitor: Občina Kamnik
Velikost: 100 m2
Glavna izvajalca gradbeno-obrtniških del:
Alfa Natura, d. o. o., in Ural, d. o. o.
Lesena konstrukcija in strešna kritina:
Alfa Natura, d. o. o.

Pripravila: N.G.

Sorodne vsebine

Komentarji