image-repetition_s-photo-atej-tutta
mednarodna konferenca/festival REPETITION/S

REPETITION/S: Performance and Philosophy in Ljubljana

mednarodna konferenca/festival

Gre za eno najodmevnejših filozofskih konferenc v Sloveniji doslej, ki se je bo udeležilo več kot 120 vrhunskih filozofov, gledaliških teoretikov in umetnikov z vsega sveta (veliko število udeležencev prihaja tudi iz Avstralije, ZDA in Azije). Pričakujemo tudi velik lokalni obisk, saj je interes za konferenco presenetljivo velik. K odmevnosti konference velik delež prispevajo tudi znana imena vabljenih predavateljev, kot so Mladen Dolar, Alenka Zupančič, Bojana Kunst, Keti Chukrov, Samo Tomšič, Oxana Timofeeva, Andrew Benjamin, Fredie Rokem, Justin Clemens in drugi.

Gre za nov format konference, ki je pravzaprav hibridna forma med konferenco in festivalom – poleg klasičnih predavanj in teoretskih predstavitev, ki bodo potekale v treh paralelnih sklopih, se bo odvilo tudi veliko število predstav, performansov, lecture performansov in instalacij.

Otvoritev konference bo v Moderni Galeriji v sredo, 21.9. ob 19.30 z informansom Zupančič::Turšič::Živadinov – AKTUATOR: 2016. V naslednjih dneh se bosta predstavila umetnika Bara Kolenc in Atej Tutta z razstavo Retorika: Trenutek Potem in s performansom Zasebne misli 2°, konferenco pa bosta zaključili predstavi dveh kolektivov The Family in The Collective iz Avstralije, Melbourne.

Od 21.9. – 24.9. bo potekal bogat programrepetitions_brochure_final na različnih lokacijah v Ljubljani: v Mestnem Muzeju in na Filozofski fakulteti, v galeriji Vžigalica, v Kinu Šiška, v Plesnem Teatru Ljubljana, v Kreatoriju in v Pritličju.

Za   obiskovalce   iz   Slovenije je udeležba na konferenci brezplačna, potrebna pa je predhodna registracija na: http://repetitions2016.org/register/

Konferenca se ukvarja z enim najaktualnejših konceptov sodobne filozofije – z vprašanjem ponavljanja, ki ga po eni strani povezuje z aktualnimi političnimi in ekonomskimi vprašanji ter vprašanji novih tehnologij, na drugi strani pa s teorijo performansa, s filmom in zgodovino umetnosti. Ljubljanska filozofska šola (Dolar, Zupančič, Žižek et al.), pri kateri se nemška klasična filozofija povezuje z lacanovsko psihoanalizo v edinstveno kritiko ideologije, nam je dala nekaj najpomembnejših koncepcij ponavljanja in uprizarjanja, vsaj v okviru, kjer se dotikata subjektivnosti in političnega. Eden od osrednjih ciljev konference je med drugim tudi raziskati in poglobiti uporabnost koncepcij ljubljanske šole v nastajajočem polju filozofije uprizarjanja.

repetitions_brochure_final

organizacijski odbor:

Gregor Moder, Bara Kolenc, Anna Street, Ben Hjorth

 

 

 

 

Mailchimp brez napisa

Povezani članki