IMG_0157
DVA Arhitektura: Stanovanje 22

Miniaturno stanovanje z 22m2 v starem mestnem jedru Ljubljane se je z domiselnimi posegi arhitektov spremenilo v prostorno in svetlo bivališče.

Urediti funkcionalno stanovanje z vsem, kar bi od njega lahko pričakoval sodoben aktiven uporabnik, na le 22m2, ni mačji kašelj. Arhitekta Tjaša Jesenko in Gašper Čerin iz pisarne DVA Arhitektura sta se ob snovanju projekta poslužila preizkušenih prijemov za optično povečevanje prostorov, v stanovanju pa ne manjka niti novih kreativnih domislic. Tako v ozkem in dolgem prostoru najdemo vse, kar je potrebno za udobno življenje. Stanovanje se prilagaja trenutni dejavnosti, je visoko fleksibilno, in ustreza dinamičnemu življenjskemu slogu sodobnega uporabnika. Stanovanje je v prvi vrsti sicer namenjeno turizmu – a z ničimer ne da misliti, da se v njem ne bi dalo preživeti tudi daljših časovnih obdobij.

Dobra organizacija je bila pri oblikovanju prostora ključna. Arhitekta sta tako stanovanje razdelila na servisni in bivalni del, omejeno talno površino pa razporedila tako, da se lahko v različnih trenutkih dneva uporablja za različne namene. Vsa oprema je urejena vzdolž ene programske linije, ki odgovarja longitudinalnemu tlorisu stanovanja. Pohištvo se odpira in zapira, postelja, kavč, jedilna miza – prav vsi se po želji zložijo v steno ter sprostijo prostor za druge dejavnosti. V interierju prevladujejo, črna bela in zelena barva. Bela dela prostor vizualno večji in svetlejši, črna skrbi za grafične poudarke, zelena pa nakazuje zareze v osnovni volumen, kjer se nahajajo ključni elementi, namenjeni vsakdanjemu življenju.

 

Prostor včasih ni ključnega pomena za oblikovanje kakovostne arhitekture, prej nasprotno. Z domiselnim in izčrpnim arhitekturnim razmislekom lahko prostori, na videz neprimerni za bivanje, neizmerno povečajo svoj potencial. Le kaj bi se zgodilo, če bi enako vlagali v socialno gradnjo?

Ko sem v prostor stopila prvič, sem videla točno to, kar danes tam stoji in tako je tudi projekt postal eden izmed mojih ljubših. – Tjaša Jesenko

Teh dvaindvajset kvadratov smo resnično želeli spremeniti v funkcionalno in uporabniku prijazno enoto in mislim, da nam je to kar dobro uspelo. – Gašper Čerin

 

Ime projekta: Stanovanje 22
Arhitektura: DVA Arhitektura
Fotograf: Primož Bregar
Lokacija: Staro mestno jedro Ljubljane
Leto: 2018

Napisala: Ajda Bračič

 

Podprite Outsider z naročilom!

Celoletna naročnina

Mailchimp brez napisa

Povezani članki