hisa L 06
3biro: Hiša L

Hiša L, pod kateri so se podpisali arhitekti iz pisarne 3biro, stoji na robu naselja, kjer se na eno stran odpira prelep pogled na Julijske Alpe in Bled.

Konstrukcijska logika Hiše L se drži preverjenih in učinkovitih načel tektonike: pritličje je težko in masivno, nad njim pa se vzpenja nadstropje iz lažje konstrukcije z mogočnim lesenim ostrešjem. Ostrešje tudi sicer že na prvi pogled tisti element, ki odločilno zaznamuje objekt. Poleg tega, da kot veliko pokrivalo ščiti stavbo pred zunanjimi vplivi in vliva zaupanje obiskovalca, služi kot dodaten uporabni prostor. Ker je zaradi specifične situacije  klet pri projektu umanjkala, jo kot prostor za shranjevanje nadomešča veliko podstrešje.

Položaj strehe se odmika od simetrije, saj ga arhitekti niso položili naravnost na sredino volumna hiše. Tako se ob stavbi ustvarja razgibana serija teras in napuščev, ki zadostijo vsem potrebam prebivalcev hiše.

Škoda bi bilo zanemariti izjemne poglede, ki se ponujajo na lokaciji, zato so se arhitekti odločili, da stavbo usmerijo proti krasnim gorenjskim pejsažem. Objekt se z odprtinami v plašču obrača proti vrtu ter gorski panorami v ozadju, proti ulici pa se zapira ter tako ščiti prebivalce pred hrupom.

Tudi interierju so arhitekti posvetili posebno pozornost. S premišljenim kombiniranjem betona, lesa in stekla hiša L prepričljivo krmari med sodobno odprto zasnovo in toplo domačnostjo. Kot pravijo arhitekti, je Hiša L hiša, ki se dotika nasprotij – težko z lahkim, sodobno s tradicionalnim, odprto z intimnim. Čeprav skoraj po šolsko izpolnjuje vse zahteve, ki jim mora zadostiti kakovostna arhitektura, hiša L končnemu rezultatu vseeno dodaja nekaj več in v prostor vnaša lasten karakter.

Odgovarjajo: 3biro arhitekti

Hišo L zaznamujejo raba kakovostnih materialov in domiselni detajli njihove vgradnje. Kaj je botrovalo izbiri ravno teh materialov? Kako ste jih povezali med seboj?
V načelu pritličje v vsaki stavbi, ki ni podkletena, zgradimo iz vidnega betona. Nato na masivni betonski škatli pritličja zgradimo nadstropja iz lahkih konstrukcij iz lesa. V logičnem stopnjevanju dveh tektonik, ki sledi tehničnim, funkcionalnim, psihološkim, likovnim vidikom, ki nudijo različna občutenja prostorov v notranjosti hiše in zunaj nje. Dvojnost gradiv!

Objekt takoj ujame pogled z impozantnim ostrešjem. Kako ste izkoristili prostor ostrešja? Kako to, da ste se odločili ostrešje zapreti?
Strešna konstrukcija izhaja iz bistvenih izhodišč zasnove hiše. Podstrešni volumen nadomešča klet, vanj sega gornji del prostorov  v nadstropju nad neprekinjenim pasovnim oknom nudi neovirane poglede iz vseh prostorov v slikovito okolico. Asimetrično ogredje omogoča  izvedbo previsnih napuščev, ki prekrivajo terase in senčijo spalnice. Lebdeča gmota strehe je videti kot na hišo poveznjen klobuk, ki  se spogleduje z gorskim masivom Stola v ozadju. Dvojnost volumnov!

Kaj je bil največji izziv, s katerim ste se srečali med samo izvedbo?
Pri arhitekturi, ki gradi na prvinskih občutjih, je največji izziv zagotoviti natančno in dovršeno izvedbo. Na tej hiši je bila posebna pozornost posvečena kakovosti vidnega betona in obliki žlebov.

Kako ste v hiši L udejanjili svojo vizijo bivanja sodobne slovenske družine?
Takšne vizije ne znamo posplošiti, raje smo se poskušali vživeti v pričakovanja družine, ki bo v tej hiši doma. Z veseljem smo ji prepustili oblikovanje notranje opreme. Za dober začetek je z  dokončanjem hiše sovpadlo rojstvo prvorojenke.

Ime projekta: Hiša L
Arhitektura: 3biro d.o.o.
Investitor: zasebni
Fotograf: Miran Kambič
Lokacija: Slovenija
Leto načrtovanja: 2013
Leto izvedbe: 2014

Površine:
Pritličje (m2): 117,5 m2
Nadstropje (m2): 110,8 m2
Galerija (m2): 6,7m2
Parcela (m2):  742 m2

Gradbene konstrukcije: Gorazd Mravlja / Sora inženiring d.o.o.
Elektro instalacije: Miha Uršič/Esprit d.o.o.
Strojne napeljave: BiroRant, Boštjan Rant s.p.

Izvajalci: Stavbno pohištvo MSora d.d., Tesarstvo Kregar, Stavbno kleparstvo Janez Kralj s.p.
Dobavitelj strešne kritine: Prefa

Napisala: Ajda Bračič

 

Projekt je predstavljen tudi v čisto novi, že 13. številki revije Outsider.
Podprite Outsider z naročilom!

Celoletna naročnina

Mailchimp brez napisa

Povezani članki