Hiša MM-foto_anaskobe (16)_1
a2o2 arhitekti: Hiša MM

Hiša MM v Domžalah, ki so jo prenovili arhitekti biroja a2o2, ni bila nič posebnega. Ne gre za pomembno in zaščiteno kulturno dediščino, gre za anonimno hišo vaškega tkiva, za samo še eno staro hišo, ki je na lokaciji dolgo let ostajala neopažena. Lastnika sta jo kupila, da bi se iz 300 kvadratnih metrov velike hiše z visokim pritličjem brez stika z vrtom in majhnimi sobami preselila na manjšo, za par bolj obvladljivo površino. Prvotni namen je bil porušiti obstoječ objekt in zgraditi novega, arhitekti pa so k obstoječi hiši pristopili z izrazito afirmativnim odnosom. Mladi arhitekti so v hiši videli zgoščen preplet časa, grajene in kulturne krajine. To so vzeli za izhodišče projekta in naročniku predlagali, naj namesto novogradnje raje prenovi obstoječo hišo.

Koncept prenove temelji na novem lesenem volumnu, vstavljenem v obstoječo obodno lupino, ki so jo statično ojačali z novo betonsko konstrukcijo, njen interier pa očistili vseh nenujnih elementov. Poleg omenjenih ometanih sten z vidno strukturo opeke so ohranili tudi originalna okna in vrata. Najradikalješi poseg v obstoječo hišo se je zgodil v njenem prerezu. Ker je bila včasih grajena kot pritlična, v zgornjem nadstropju novovstavljenega lesenega volumna ni bilo stojne višine, zaradi česar je bilo treba dvigniti streho. Ker vsak dvig strehe neizogibno vodi v modifikacijo originalnih proporcev hiše, so se arhitekti ta poseg trudili izvesti karseda neopazno – s tem namenom so izolacijo položili na notranjo stran, da bi streha navzven delovala čim tanjše. 

 

Nova zasnova temelji na enotnem volumnu z dnevnimi prostori v pritličju in odprto galerijo s spalnico ter kabinetom v nadstropju. Podest zgornjega nadstropja je položen na sivo pobarvane jeklene nosilce. Z novimi odprtinami, dvovišinskim dnevnim prostorom, odprto galerijo in novimi materiali, slabih sto kvadratnih metrov velika hiša vzpostavlja sodoben prostor in omogoča kakovostno bivanje.

Lastnika sta se med procesom načrtovanja in izvedbe močno navdušila nad prenovo hiše, zaradi česar nista želela posegati po kompromisih in sta nekatera zaključna dela opravila kar sama, kar je projekt posledično precej pocenilo. V sodelovanju z restavratorjem sta sama obnovila vsa okna, prebarvala vso jekleno konstrukcijo, postavljala opaže in izbrusila betonski tlak, da je dobil videz teraca. 

Čeprav hiša MM nima posebnega kulturno-zgodovinskega pomena, odločitev za njeno prenovo ohranja hitro izginjajočo identiteto kraja. Pristop arhitektov pa posreduje še eno, za naš čas ključno misel; pomembno je, da kot projektanti dediščine ne dojemamo le kot prepreko in da smo sposobni tudi v anonimni arhitekturi, ki je ni v registru kulturne dediščine, kritično prepoznati in se truditi ohranjati njene kvalitete, kadar je to smiselno; dediščina namreč ključno prispeva k večplastnosti pomena in identiteti prostora.

Ime projekta: Hiša MM
Avtor projekta: Žiga Ravnikar, Eva Senekovič Projektna skupina: a2o2 arhitekti;
Klara Bohinc, Andraž Keršič, Žiga Ravnikar, Eva Senekovič
Lokacija: Domžale
Leto načrtovanja: 2019
Leto izvedbe: 2020

Površine: 110 m2
Klet: 12 m2
Pritličje: 70 m2
Galerija: 28 m2
Parcela: 487 m2
Pozidana površina: 118 m2

Fotograf: Ana Skobe
Besedilo: Eva Gusel

Mailchimp brez napisa

Povezani članki