Interier Vodice-foto_anaskobe (9)-web-rez
Od-do arhitektura: Preobrat okrog stopnišča

Prenova tipskih, samograditeljskih hiš je področje, ki se mu arhitekturna stroka najraje v velikem loku izogne, sploh če je govora o stavbah iz preloma tisočletja. Če so oblačilni trendi tistega časa, na katere smo pred nekaj leti še gledali z določeno mero nejevere, doživeli v zadnjem času svojevrsten povratek, tega vsekakor ne moremo reči za predimenzionirane, geometrijsko zakomplicirane hiše s polkrožnimi tlorisnimi in fasadnimi elementi (ki sicer niso nujno niti tipske niti samograditeljske).

Prav takega primerka se je lotila ekipa Od-do arhitekture. Najprej so osvežili tloris pritličja, ki je organizirano okoli polkrožnega stopnišča, in ga v celoti namenili dnevnim dejavnostim. Prostor so povezali in artikulirali s pohištvenimi volumni ter ga poenotili z omejeno, preizkušeno paleto materialov in barv.

V dnevni sobi so izvedli dva preboja: znižali so parapet okna in ga s poudarjenim okvirjem preoblikovali v nišo s sediščem, nasproti pa ustvarili povezavo v prostor knjižnice in s tem pretočno krožno komunikacijo po pritličju. Ta preboj so z obeh strani obdali z vgradnimi omarami in tako ustvarili prehodni prostor v lesu kot kontrast belim stenam.

V nadstropni mansardi se nahajajo dve otroški sobi, kopalnica in spalnica, kjer so s spretno reorganizacijo pridobili prostor za garderobno sobo in jo s stekleno steno povezali s spalnico.

S temeljito menjavo vseh sekundarnih elementov so interierju uspešno nadeli sodobna oblačila, niso pa se mogli izogniti najbolj izrazitemu znaku drugih časov – osrednjemu stopnišču z zavitimi stenami. To je z izčiščenjem prostora in opreme ter novo kovinsko ograjo, ki poudari njegovo obliko, šele zares prišlo v ospredje – pravzaprav deluje sedaj skoraj presenetljivo privlačno in moderno.

Tloris pritličja

Tloris mansarde

Tlorisa rušitve

 

Ime projekta: Prenova Hiše V
Avtor projekta: od-do arhitektura (Jernej Potokar, Matic Škarabot, Aleš Žmavc)
Investitor: privatni
Lokacija: Vodice

Leto načrtovanja: 2021
Leto izvedbe: 2022
Površine:
Pritličje: 140 m²
Podstrešje: 97 m²

Glavni izvajalec gradbeno-obrtniških del: Splošno gradbeništvo Mozaik
Notranja oprema: Pohištvo Jurles

Foto: Ana Skobe
Besedilo: Luka Jerman

 

Mailchimp brez napisa

Povezani članki