_KAB5696-1017
studio abiro: Hiša za oddih

Hiša za oddih v vasi Trebče je premišljen seštevek tradicionalnih materialov in načinov gradnje ter sodobnega dojemanja bivalnega prostora.

V hiši v Trebčah je vse lepo in prav. Nikomur se ni treba pretvarjati, da je nekaj, kar ni: najniže gre beton, čezenj opeka in na vrh les, to je naravni red stvari. Ti materiali se med seboj podpirajo in se nanašajo en na drugega. Beton pozdravlja les z odtisom lesenega opaža, opeka in macesnovo ostrešje odzdravljata nazaj. Tripartitnost hiše je enostavna in smiselna kot poštevanka. Tudi hiša sama se ne pretvarja. Je hiša za oddih, kraj, kjer se ni treba ukvarjati z ničimer površinskim in kjer se pokaže tisto, kar zares šteje.

Zares šteje obvladovanje materiala, na primer. Znanja mojstrov, ki so se nabirala skozi stoletja, in ki jih hiša s pridom uporablja, a ne za vsako ceno. Kljub tradicionalnim materialom in načinu gradnje je razmislek o prostoru zelo sodoben. Tloris je odprt, ne zamejujejo ga nepotrebne pregrade, zunanjost in notranjost sta med seboj povezani. Glavni prostor v pritličju z jedilnico in kuhinjo, nad njim pa se vzpenja manjša galerija, kjer svoje mesto najde spalnica.

S svojo preprosto in jasno izjavo hiša ponuja alternativo današnji gradnji na podeželju. Namesto novih tehnologij in materialov se poslužuje lokalnih, ki so ekonomsko in tehnično dostopni. A graditi tradicionalno še ne pomeni, da bo končni proizvod zastarel. Z domiselno rabo sodobnih spoznanj o prostoru je hiša danes lahko avtentična in povezana s svojo lokacijo bolj kot kdajkoli.

Matej Blenkuš:
Detajli, vrste lesa in njihova obdelava so izbrani tako, da je bila gradnja v celoti izvedena na podlagi lokalne kozjanske delovne sile (tesarji, stavbni mizarji, mizarji), z izjemo oken (Gorenjska). S premišljenim oblikovanjem in načrtovano zahtevnostjo se med lokalnimi izvajalci promovira znanje in aplikacije osnovnih stavbnih detajlov izvedenih izključno v lesu (odkapne police, senčila, spuščeni stropovi, stavbno pohištvo, senčila), kar se že izkazuje pri vsakdanji gradnji v okolici.

Situacija
Tloris
Prerez

 

 

Ime projekta: Hiša za oddih
Avtorji: Katja Cimperman, Matej Blenkuš, Anja Cvetrežnik
Lokacija: Trebče, Bistrica ob Sotli

Leto izvedbe: 2012–16
Površine: 140 m²

Gradbene konstrukcije: Anton Berce
Elektro inštalacije: Mitja Lisec
Strojne napeljave: Peter Blažek

Izvajalci:
Gradbeništvo Moškon, Mizarstvo Jernej Zorenč, Mizarstvo Marko Kostanjšek, Tesarstvo Mbah, Mizarstvo Medved, Betonska galanterija Coston, Stavbno pohištvo Lesko, Stavbno pohištvo Mizarstvo Peternelj

Napisala: Ajda Bračič
Fotograf: Miran Kambič

 

Impresije iz hiše smo objavili v Outsider #07:

Outsider 07: Lepota

 

 

Podprite Outsider z naročilom!

Celoletna naročnina

Mailchimp brez napisa

Povezani članki