Casa_Foscolo_Foto_Giacomo Basile (10)
AKSL arhitekti: Stanovanje Foscolo

Prenova stanovanja v tržaški četrti Barriera Vecchia, ki diha v umirjenih sivih in zelenih tonih. Avtorji projekta so AKSL arhitekti.

Stanovanje je nekoč služilo kot ginekološka ambulanta, in arhitekti so se ob prenovi najprej odločili, da prostor razbremenijo njegove klinične podobe. Nekatere elemente so se odločili obdržati: to so lesena kasetirana okna in vrata, talna keramika v kuhinji ter hrastov parket v vzorcu ribje kosti. Tudi umestitve sten niso spreminjali, in zaradi odsotnosti večjih gradbenih posegov je bila prenova tudi cenovno ugodnejša.

Osvežitev interierja se je začela z obdelavo sten, ki jih krasi eleganten »lambris«: spodnja ploskev sivozelene barve, ki je s črno progo ločena od svetlejšega zgornjega dela. Del sten pa krasi po meri narejena tapeta z mediteranskim pridihom. Prefinjeno ravnotežje med novimi posegi in obstoječo patino stanovanju daje poseben značaj. V kuhinji je kontrast razviden tudi v dvojnosti med črnim pohištvom in bleščečo belino stenskih ploščic. Umirjena barvna paleta v misli prikliče prvi vdih morskega zraka, ko na široko odpremo okna.

AKSL arhitekti o zbirki vintage pohištvenih kosov v stanovanju:

»Zložljiva fotelja Rex Kralj sta zapuščina Aleševih starih staršev, ki sta stola kupila za svoj vikend že pred šestimi desetletji; belo mizico Rex Kralj sta Špela in Aleš rešila iz kosovnega odpada pred poldrugim deseteljem, klasični finski jedilni stoli Fanett oblikovalke Ilmari Tapiovaara, pa so zapustili svoj dom na celjskem pred približno sedmimi leti. Zaradi kvalitetnega dizajna jih je družina z veseljem posvojila in restavrirala.«

Fotograf: Giacomo Basile

Lokacija: Trst, Italija

Leto načrtovanja : 2019

Leto izvedbe: 2019

Avtor projekta: AKSL arhitekti d.o.o.

Projektantska skupina notranja oprema : Aleš Košak, Špela Leskovic

Površina: 75m2

Izvajalci: ADRIA ING d.o.o.

Besedilo: Ajda Bračič

Podprite Outsider z naročilom!

Mailchimp brez napisa

Povezani članki