Ob koncu počitnic je osnovnošolce iz Stražišča pri Kranju pričakala nova, prostorna telovadnica. To so zasnovali PlanB Arhitekti v sodelovanju s prof. dr. Alešem Vodopivcem.

 

OŠ Stražišče pri Kranju je znano delo našega priznanega arhitekti Danila Fürsta. Idejni načrt zanjo je nastal leta 1954, kmalu po velikem ljubljanskem posvetu arhitektov, pedagogov in zdravnikov o gradnji šol z naslovom Od stare k novi šoli. OŠ Stražišče je tako že predstavnica novega načina gradnje šol, in čeprav je kasneje, v letih ’59, ’68 in ’74 doživela tudi širitve, je bilo v letu 2019 čas za povečanje šolskih kapacitet. Zaradi izjemnega pomena šole za slovensko arhitekturno zgodovino je območje zaščiteno. Arhitekti nove telovadnice so bili tako soočeni z občutljivim in z zakonodajo natančno opredeljenim stanjem, ki je potrebovalo svežo, arhitekturno napredno, pa tudi funkcionalno in trajno rešitev.

Nova telovadnica se spoštljivo umešča v mikro urbanizem šolskih struktur in se z zaprtim hodnikom priklaplja na obstoječe komunikacijsko omrežje objekta. Nov volumen je postavljen ob brežino pod velodromom, kjer zaključuje niz objektov okoli osrednjega šolskega vrta. Z eno stranjo se tako obrača navznoter, proti zelenemu atriju, z drugo pa navzven, proti velodromu. Na armiranobetonski podstavek je postavljena lesena konstrukcija, les prevladuje tudi v interierju kot stenska obloga in glavni gradnik pohištvenih elementov. Fasada vzpostavlja prepoznavno identiteto objekta, ki pa se oblikovno naslanja na obstoječe šolske objekte in z njimi odpira dialog.

 

 

Arhitekti:

Arhitektura je več kot objekt. Arhitektura je dialog. Je dialog s časom, s prostorom, z ljudmi. Dialog Telovadnice pri Osnovni šoli Stražišče pri Kranju se prične z leti arhitekta Danila Fürsta. Objekt Osnovne šole Stražišče arhitekta Fürsta predstavlja pionirski princip gradnje šolskih objektov pri nas. S paviljonsko zasnovo osnovna šola s telovadnicami spada v območje evidentirane kulturne dediščine in s tem predstavlja uvod v raziskovanje homogene umestitve nove grajene strukture v varovano območje.”

 

 

 

Ime projekta: Telovadnica Stražišče
Investitor: Mestna občina Kranj
Fotograf: Miran Kambič, Karin Rožman
Lokacija: Stražišče pri Kranju, Slovenija

Avtorji:
prof. dr. Aleš Vodopivec
Uroš Razpet
Gašper Medvešek
Karin Rožman
Matej Delak
PLAN B d.o.o.

Leto načrtovanja: 2014
Leto izvedbe: 2018

Površine: 1260m2
Klet (m2): 1000m2
Pritličje (m2): 260m2
Parcela (m2): 3800m2
Pozidana površina: 940m2

Projektanti:
– Gradbene konstrukcije: CBD d.o.o., GB MELE s.p.
– Elektro instalacije: ELSIST s.p.
– Strojne napeljave: KLIMATERM d.o.o., BAMBI d.n.o.

Izvajalci: Gorenjska gradbena družba d.d.

Piše: Ajda Bračič

Podprite Outsider z naročilom!

Celoletna naročnina

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja