AS-01845
Aljaž Šterk: Stanovanje AV23

Notranjost bivalnega dela stanovanja v sodobni stanovanjski soseski v Ljubljani je opremil arhitekt Aljaž Šterk.

Za dobro arhitekturo ni recepta, vsakič znova se mora poroditi kot neponovljiva mešanica želja naročnikov, znanja arhitekta in robnih pogojev. Pa vendar obstajajo prijemi, ki se jih je mogoče priučiti, in ki vsakič znova “vžgejo” ter ustvarijo prijeten ambient. Stanovanje AV23 na Brdu se teh prijemov s pridom poslužuje in z logičnimi, preverjenimi posegi rešuje zagate dotičnega bivalnega prostora. Je odgovor, ki mu ni mogoče ničesar očitati, in ki s svojo preprostostjo enostavno – učinkuje.

Belina je večna, v prostor vnaša svetlobo in ga napaja z življenjem. Te v stanovanju ne manjka, da pa ne bi postala preveč slepeča, jo avtor notranje opreme dopolni z lesenimi elementi. Les je topel in domačen, in se pod prste prikrade ravno na mestih pogostih dotikov. Vse skupaj je začinjeno s črnim kovinskim poudarkom tu in mehkim bakrenim sijem tam, pa iz generičnega stanovanja nastane okusno opremljeno domovanje. To ne pretirava s svojim  lastnim izjavljanjem, temveč pušča prostor za individualnost, ki jo bo vanj vneslo življenje stanovalcev.

Stanovanje se odlikuje z obilico shranjevalnega prostora in jasnostjo svojih potez. Arhitekt je povezal vhodni del z osrednjim kuhinjskim prostorom in ob zidu speljal 10 metrov dolg pohištveni niz, v katerem najdejo prostor garderoba, kuhinjska shramba, delovni kotiček in televizijska niša. Na drugi strani pa se kuhinjski niz poveže z garderobo in tvori enoten volumen, ki objema kopalniški blok.

 

 

Ime projekta: AV23
Načrt opreme: Aljaž Šterk, u.d.i.a.
Investitor: zasebni
Fotograf: Aljaž Šterk
Lokacija: Ljubljana
Leto načrtovanja: 2014
Leto izvedbe: 2017
Površine: 74 m2 (neto)
Mizarska dela: Bomat d.o.o.

Napisala: Ajda Bračič

 

Podprite Outsider z naročilom!

Celoletna naročnina

 

Mailchimp brez napisa

Povezani članki