IMG_4504
AO16: Ivex

Preobrazba pritličja nekdanjega industrijskega objekta Ivex na Reki v razstavni prostor in eksperimentalno bivališče je delo arhitektke Gorane Stipeč Brlić z ekipo.

Ivex je nekdanja proizvodna, skladiščna in upravna stavba podjetja Istravinaexport (IVEX). Stoji na južnem delu reške Delte, zasnoval pa jo je arhitekt Lavoslav Horvat. Kmalu po tem, ko se je proizvodnja v objektu v začetku 90. let ustavila, so se v njej naselile nove funkcije, med drugim je tam deloval tudi arhitekturni biro Randić&Turato (danes AB Turato). Pred nekaj leti je v drugem nadstropju zaživel atelje reških umetnikov in oblikovalec, združenih pod imenom Delta 5, objekt pa je postal sinonim za reško kulturo in ustvarjalnost.

V delu pritličja stavbe sta v preteklem letu zaživela razstavni prostor in eksperimentalno bivališče, katerih naročnik je bil DeltaLAB, ki deluje pod okriljem reške Univerze. Arhitektka Gorana Stipeč Brlić z ekipo je najprej odstranila vse nenosilne elemente in razkrila kakovosten betonski skelet objekta, s tem pa ohranila tudi njegov industrijski značaj. V prazen prostor je vstavljen kubus s servisnimi prostori. Spalni moduli so zasnovani kot mobilne kapsule, ki jih sestavljajo trije elementi: postelja, miza in garderobna omara. Te elemente je mogoče ločiti in nato znova sestaviti. Posamezne kapsule se po prostoru lahko premikajo, zato uporabniki znotraj industrijske hale ustvarjajo nove in nove urbanizme glede na scenarij uporabe.

 

Avtorji: AO16; Gorana Stipeč Brlić & Sekcija
Projektna ekipa: Gorana Stipeč Brlić, Ariana Sušanj, Damian Sobol Turina
Sodelavke: Martina Mataija, Ana Orlić, Katarina Šantić
Investitor: Univerza v Reki, DeltaLAB
Leto izvedbe: 2019
Lokacija: Reka, Hrvaška
Površina: 480 m2
Fotografije: Sara Salamon, Gorana Stipeč Brlić
Partnerji projekta: Citadela d.o.o., EL-Cast,Radiona d.o.o., Pruša reklame

Pripravila: Ajda Bračič

Podprite Outsider z naročilom!

Mailchimp brez napisa

Povezani članki