ivan-vranjić-foto-3
AO16: Riperaj Reka

Na Reki se je odprl prvi popravljalni center na Hrvaškem. Opremila ga je arhitektka Gorana Stipeč Brlić z ekipo.

V centru je najpomembnejše to, kar se v njem dogaja, torej popravljanje uporabnih predmetov in učenje veščin. Da bi bilo za aktivnosti, ki bodo v prostoru potekale, čimveč prostora, je večina opreme odmaknjena ob stene. Elementi so zasnovani premično in s tem omogočajo različne postavitve ob različnih potrebah: dolge mize se v primeru delavnic povežejo v skupno delovno površino, v primeru individualnega dela pa je med delovnimi postajami dovolj prostora za premikanje in dostopanje do orodja.

Stene prekrivajo leseni paneli za obešanje orodja, vanje se po potrebi zatikajo premične police. Tla prekrivajo trpežna tla iz gume, njihova barva se nadaljuje na stenah, policah in stolih. Historično gradivo – stropni obok – je odprt in pobarvan belo, vse instalacije tečejo nad ometom. Dobršen del opreme pa je narejen tudi iz reči, ki so jih reciklirali in popravili v centru: vsi ti elementi so pobarvani rumeno, da se jasno ločijo od preostalega pohištva. Rezultat je odprt in prijeten prostor za druženje in pridobivanje novih znanj.

Avtorji: Gorana Stipeč Brlić; AO16, Sekcija

Projektna ekipa: Gorana Stipeč Brlić, Ariana Sušanj, Damian Sobol Turina

Sodelavci: Mia Bečirević, Viviana Rea Doričić, Dolores Frančišković, Jelena Maračić, Marin Nižić, Marina Pavlić, Mia Rubeša, Ana Stjepanović, Andrea Šepić (koncept oblikovanja pohištva), Viviana Rea Doričić, Jelena Maračić, Filip Perušić, Mia Rubeša, Ana Stjepanović, Ariana Sušanj, Damian Sobol Turina, Ana Orlić (stoli iz časopisa)

Investitor: KD Čistoća Rijeka

Leto zaključka: 2019

Lokacija: Reka, Hrvaška

Površina: 121,1 m2

Fotografije: Ivan Vranjić, Gorana Stipeč Brlić

Projektni partnerji: Citadela d.o.o., EL-Cast,Radiona d.o.o., Ferenčić d.o.o., Cipmann i Kombina

Pripravila: Ajda Bračič

Podprite Outsider z naročilom!

Mailchimp brez napisa

Povezani članki