Prenovo vrstne hiše na Škofljici sta izpeljala Aleš Žmavc in Matic Škarabot iz od-do arhitekture.

»Vrstne hiše so pogostokrat determinirane s podlogovatimi tlorisi in možnostjo osvetlitve prostorov zgolj s strani čelnih fasad. Projekt prenove vrstne hiše L stremi k čimboljši tlorisni racionalizaciji in z izvedbo po meri izvedenega pohištva k izkoriščanju relativno majhnega gabarita,« povesta arhitekta. Reorganizacijo tlorisa sta izvedla tako, da sta v središče pritličja umestila kotni kamin, ki je postal os vrtenja, okoli njega pa se nizajo bivalni prostori. Skupaj s stopniščem kamin tvori naravno bariero med servisnim (kopalnica, wc, shramba) in bivalnim delom tlorisa tako v pritličju kot v nadstropju.

Zaradi odprtosti in pretočnosti prostorov skorajda nimamo občutka, da gre za vrstno hišo. Čeprav je smer prehajanja jasno določena, se ravno zaradi strateške postavitve kamina komunikacije zavrtinčijo, s tem pa prostor pridobi na kompleksnosti in občutku prostornosti. Panoramska zasteklitev v dnevni sobi svoj odmev dobi na nasprotni steni, v kuhinji, kar omogoča vstopanje svetlobe in poglede v obe smeri. Oprema v svetlih tonih s pastelnimi, lesenimi in črnimi poudarki gradi prepoznavno paleto, prijetno za bivanje.

Matic Škarabot in Aleš Žmavc:

»Zasnova odgovarja na obstoječi gabarit hiše in s svojimi posegi poskuša ohraniti čimvečjo odprtost, prehodnost in povezljivost prostorov a hkrati omogočati individualnost družini, ki v njej prebiva.«

Projekt: Prenova vrstne hiše
Lokacija: Škofljica, Slovenija
Površina: 105 m2
Leto: 2019
Avtorji projekta: Škarabot Matic, Žmavc Aleš

Izvajalci:
Kamin: Kamini Kočevar
Mizarska dela: Mizarstvo Tuhtar
Keramika: Interrier showroom
Kosovno pohištvo: KUBUS interier, Rex Kralj
Sedežna garnitura: Žakelj
Svetila: Svetlarna
Strojne inštalacije: SMS team

Pripravila: Ajda Bračič

Podprite Outsider z naročilom!

Celoletna naročnina

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja