Archaos-Rogac-House-photo-Bosnic+Dorotic-02-web
Archaos: Hiša Rogač na Visu

Hiša Rogač hrvaškega studia Archaos iz Splita stoji na strmi parceli s pogledom na idiličen pristaniški zaliv in zgodovinsko središče mesta Vis na istoimenskem otoku. Obdana je s številnimi stoletnimi rožičevci – od tod tudi ime (rogač = rožič). Iz strmega in bujno poraščenega pobočja se dviga arhetipska kamnita zgradba, ki oblikovno odseva trdnjavski stolp Perasti v bližnjem mestu.

Na videz naključna razporeditev odprtin po obodu monolitne stavbe je produkt premišljenega kadriranja različnih vedut in gradacije zasebnosti tako notranjih prostorov kot tudi teras, lož in balkonov na zunanji strani. Na ta način so avtorji želeli ustvariti močan dialog med hišo in njenim okoljem, hkrati pa so dosegli poudarjen kontrapunkt introvertiranih in ekstrovertiranih ambientov. Manjše okenske odprtine z globokimi špaletami tvorijo »jamski« ambient na eni strani, medtem ko večje odprtine, ki se odpirajo na terase in balkone, delujejo kot okvirji za izjemne panoramske poglede.

Izbrana materialnost hiše ohranja spomin na lokalno tradicijo ter ustvarja simbiozo arhaičnega in sodobnega: domači viški kamen zidov hiše v kombinaciji z brušenim betonom, uporabljenim za horizontalne konstrukcije. Konzolne površine štrlijo iz kamnite konstrukcije hiše, kot bi šlo za odrezane mostove. Hiša tako po besedah arhitektov deluje kot »fragment, ki spoštuje formalne in konstruktivne odnose z zgodovinskim središčem mesta.«

Dostop s ceste na parcelo je z južne, zgornje strani. Zaradi izjemno strmega pobočja in zaradi predpisanega odmika hiše od ceste je bil kot edini dovoz do hiše zgrajen betonski most. Južna fasada, obrnjena proti cesti, je skrčena le na dve odprtini: glavni vhod v hišo z mostom na nivoju ceste in drugi, stranski vhod v pritličju, do katerega po strmem bregu vodi dolgo zunanje stopnišče.

Zgornje nadstropje hiše skoraj v celoti zavzema glavna spalnica s pripadajočo kopalnico, ob vhod pa je umeščena tudi kolesarnica. Spalnica se odpira na strešno teraso, ki je zaščitena z visokimi stenami in ponuja edinstven razgled proti severu na Vis in dalmatinske otoke. Obešeno stopnišče vodi od vhoda navzdol do dveh spalnic, od katerih ima vsaka svojo kopalnico in balkon oziroma ložo. Spodnje stopnišče, pod katerim se skrivata kopalnica in shramba, vodi v pritličje do skupnega prostora z odprto kuhinjo, jedilnico in dnevno sobo, ki se odpira na prostorno konzolno teraso. Ta izkorišča senco hiše v opoldanski pripeki in je središče poletnih aktivnosti. V polkletni etaži hiše je dodaten klubski prostor, ki obsega vinoteko in se odpira na senčno letno kuhinjo pod previsom terase v pritličju. To je intimnejša vrtna terasa z nad teren dvignjenim monolitnim betonskim bazenom, ki je obdan z zelenim paravanom bujnih rožičevcev.

Stene v notranjosti so obdelane z grobim ometom, stavbno pohištvo in oprema pa sta izdelana iz hrastovega lesa in kombinirana z elementi v črni barvi, ki je tudi rdeča nit kovinskih detajlov fasade in krajinske ureditve.

 

Aksonometrija
Situacija
Tloris drugega nadstropja
Tloris prvega nadstropja
Tloris pritličja
Tloris kleti
Prerez 1-1
Prerez 2-2
Prerez 3-3
Prerez 4-4
Prerez 5-5

 

Naslov projekta: Hiša Rogač
Lokacija: Vis, otok Vis, Hrvaška
Avtorji: Studio Archaos
Naročnik: zasebni

Leto projekta: 2018/2019
Leto začetka gradnje: 2019
Leto zaključka gradnje: 2021

Površina parcele: 495 m²
Skupna kvadratura: 225 m²
Površina pritličja: 63 m²

Projektna skupina: Srđan Ostojić, Toni Kerum, Krešimir Ćavar
Glavni izvajalec : Jelkon gradnja d.o.o.

Fotografija: Bosnic+Dorotic
Pripravil: L. J.

Mailchimp brez napisa

Povezani članki