2-4G0A1055
Arhitektura iz zemlje: Caja de Tierra

Paragvajski arhitekti iz studia Equipo de Arqutectura so svoj biro dobesedno zgradili z lastnimi rokami – in to iz zemlje.

Arhitekta Horacio Cherniavsky in Viviana Pozzoli sta gradnjo svoje pisarne izvedla kot arhitekturno vajo: kako z omejenimi sredstvi zadostiti željam naročnika? Svojo formulo za arhitekturo povzameta kot: Sanje + Potreba + Sredstva = Projekt. Za lokacijo sta izbrala prostor med dvema drevesoma: drevo vrste Poinciana je ostalo zunaj studia, medtem ko je drevo guavirá danes osrednja točka notranjega prostora. Kot konstrukcijski material pa sta uporabila zemljo.

Stene iz zbite zemlje so debele 30 centimetrov, nanje pa nalega streha – betonska plošča. Vse pohištvo in vrata so izdelani iz recikliranega lesa, ki je bil najprej uporabljen kot opaž za to strešno ploščo. Knjižnica in slike, ki jih arhitekta označita za najdragocenejše premoženje v studiu, so odmaknjene od stene, da bi pustile svetlobi, da se dotakne zemljine privlačne teksture.

»Če svetloba gradi čas, in če gravitacija gradi prostor, potem je atmosfera Caje de Tierra zgrajena iz zvokov jazza, vonja kadila in okusa sveže kave,« pravita arhitekta.

 

Ime projekta: Caja de Tierra (Škatla iz zemlje)
Arhitekti: Equipo de Arquitectura (Horacio Cherniavsky + Viviana Pozzoli)
Konzultant za zbito zemljo: Yago García-Enríquez
Izvajalci zbite zemlje: Nelson Pérez, Rodney, Casildo, Raúl and Diego
Kovinarstvo: Javier Gimenez
Beton: Gerardo Pérez
Les: Marcial Careaga
Leto izvedbe: 2017-2018
Lokacija: Asunción, Paragvaj
Konstrukcije: Emilio Richer
Fotografije: Leonardo Mendez, Lauro Rocha, Federico Carioli

Besedilo: Ajda Bračič

Podprite Outsider z naročilom!

Mailchimp brez napisa

Povezani članki