Dopolnitev obstoječe zgradbe z leseno konstrukcijo s prizidkom iz zbite zemlje. Projekt so izvedli v pisarni Steffen Welsch Architects iz Avstralije.

Projekt v zanimiv dialog postavlja dve povsem različni konstrukciji: lahkotno leseno in čvrsto konstrukcijo iz zbite zemlje. Obstoječa zgradba v Melbournu je bila dom družini z majhnimi otroci, ki so si želeli prostornino svojega bivališča povečati, da bi lahko pri njih dalj časa bivali tudi gostje. Novi objekt je nizkoenergijski in okolju prijazen. Arhitekti poudarjajo, da so želeli z načrtovanjem odgovoriti tudi na bodoče spremembe v družinskem življenju in različne potrebe, ki nastanejo s spremenjeno dinamiko.

Prvotno hišo se je v nepremičninski agenciji oglaševalo kot ‘miren zaključek cul-de-sac-a’, arhitekti pa so želeli to spremeniti. Objekt se zdaj odpira na ulico. Programsko je novi kompleks razdeljen na štiri dele: otroci in gostje v izvornem delu, starši ter skupne površine pa v prizidku iz zbite zemlje. Vsak izmed delov ima lasten stik z zunanjostjo. Forma novega dela iz zbite zemlje sledi vsebini: prostori se nizajo glede na funkcije, ki se v njih dogajajo. Tloris je odprt in povezan ter z večjo bivalno površino smiselno dopolnjuje bolj razdrobljen in zaseben značaj spalnih prostorov v obstoječi zgradbi.

Arhitektura: Steffen Welsch Architects
Ime projekta: Down to Earth
Leto izvedbe: 2019
Lokacija: 9 Hamer street, Brunswick east – Victoria, Australia
Investitorja: Ruth Halls in Raja Rengasamy
Izvajalci: Renovation One
Zbita zemlja: Olnee Constructions

Podprite Outsider z naročilom!

Celoletna naročnina

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja