021_Uitkijktoren-Stokkem
Arhitektura iz zemlje: Razgledni stolp Negenoord

Maasvalley Riverpark, ustanovljen na območju nekdanjega peskokopa Negenoord, je 2500 hektarjev velik naravni rezervat, ki se razteza ob reki Maas ob belgijsko-nizozemski meji.

Stolp, ki bi omogočal lep razgled na celotno območje, je bil ideja vladne organizacije, ki skrbi za obnovo območij nekdanjih peskokopov. Objekt je postavljen na vzpetino, saj je območje pogosto poplavljeno.

“Želeli smo, da stolp zraste iz materialov, ki se nahajajo na območju: zemlje, ilovice in peska.”

Zunanje stene stolpa so torej napravljene iz zbite zemlje. Z neizbežno erozijo bo zunanji ovoj počasi prikazal tudi lokalni gramoz.

Znotraj stolpa je betonsko jedro s stopniščem, ki prav tako razkriva lokalni material. “S pomočjo materialov stolp govori zgodbo o prostoru, kjer se nahaja”, pravijo belgijski arhitekti De Gouden Liniaal Architecten, avtorji projekta.

Stopnišče so zasnovali tako, da med vzponom do vrha stolp ponuja različne poglede na okolico z vsakega podesta. Pravzaprav je trikotna tlorisna zasnova s prirezanimi robovi nastala prav na podlagi snovanja teh pogledov.

Stolp, zgrajen leta 2016, je bila prva javna zgradba iz zbite zemlje na območju Beneluks in je nastajala v obdobju, ko je bila zakonodaja na področju gradnje z zbito zemljo še v povojih.

Ustrezno kvaliteto konstrukcije so arhitekti dosegli s sodelovanjem z mednarodnimi strokovnjaki, s katerimi so analizirali različne vzorce lokalne zemlje, preizkušali različne mešanice in jih nato ocenili glede na trdnost, nosilnost, odpornost na zunanje vplive in izgled. Izbrana mešanica je bila sledeča: 20% gramoza, 40% zemlje in 40% ilovice ter cement.

Projekt je bil zaključen s poročilom o rešenih detajlih gradnje z zbito zemljo in organizacijskimi rešitvami gradbišča.

Ime projekta: Razgledni stolp Negenoord
Avtor projekta: De Gouden Liniaal Architecten
Investitor: Vladna organizacija za obnovo območij bivših pekokopov
Lokacija: Dilsen-Stokkem, Belgija
Leto izvedbe: 2016
Površina: 46m2
Gradbene konstrukcije: UTIL Struktuurstudies
Sodelavci: Cratterre, Vessieres&Cie, BC Studies

Foto: Filip Dujardin
Pripravil: Gašper Fabijan

Projek Center za gradnjo z zemljo nastaja v partnerstu s Centrom za kreativnost pri MAO. 

Mailchimp brez napisa

Povezani članki