V vasi Wang v kitajski provinci Zhejiang so DnA arhitekti zasnovali spominsko dvorano iz zbite zemlje, ki je na tem območju tradicionalen gradbeni material.

Vas Wang je dolga leta preraščala industrija. Med velikimi betonskimi halami je tu in tam razvidna starejša vaška struktura hiš iz zbite zemlje, ki pa so večinoma v slabem stanju in propadajo. DnA arhitekti so se ob srečanju s projektom takoj odločili, da za material uporabijo zemljo. Spominska dvorana je programsko namenjena obeležitvi spomina na učenjaka po imenu Wangjing. Wangjing je bil visoko izobražen dvorjan v času dinastije Ming, ter glavni urednik Enciklopedije Yongle, ki je nastala med leti 1403 in 1408.

Spominska stavba si za izhodišče jemlje sedemnajst pomembnih točk v Wangjingovem življenju. Ti prelomni dogodki so v stavbi obeleženi na vogalih in stičiščih, ki so izvedeni kot betonska jedra med stenami iz zbite zemlje. S tem so arhitekti izvedli tudi spretno potezo: stavbo, ki bi bila sicer megalomanska in bližje industrijskim halam kot drobnemu tkivu vasi, so razdrobili na več manjših volumnov. Zunanjost stavbe je videti skromna; notranjost pa ponuja dramatično izkušnjo interierja. Spominska dvorana je zasnovana kot oder, na katerem lahko v sedemnajstih stopnjah vsak vaščan podoživi Wangjingovo življenje.

 

Ime projekta: Spominska dvorana Wangjing
Lokacija: vas Wang, Songyang, Lishui, provica Zhejiang
Naročnik: vaški svet Wang, Songyang Wangsong okrožje
Arhitektura: DnA_ Design and Architecture
Glavni arhitekt: Xu Tiantian
Ekipa: Xu Tiantian, Zhang Longxiao, Zhou Yang
Površina: 406,2m2
Leto izvedbe: 2017
Fotografije: Wang Ziling, Han Dan

Besedilo: Ajda Bračič

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja