Raj za tri med mestom in svetom

Stanovanje za mlad par s psom leži blizu središča Ljubljane, na območju postopnega prehajanja mesta v predmestje. Naročnika sta prej stanovala v ruralni okolici prestolnice in sta se z nakupom nove nepremičnine želela približati urbanemu utripu, hkrati pa ohraniti dostop do zelenja in mirnejšega podeželja. Prav ta ambivalenca je poleg življenjskega sloga naročnikov služila kot izhodišče za arhitekturno zasnovo stanovanja Rubikum za tri.

Pomemben korak pri prenovi stanovanja je bila odstranitev vseh predelnih sten, s čimer se je v prostoru ustvarila možnost krožnega prehajanja iz enega dela v drugega. Spalnica je z dnevnim prostorom povezana z zimskim vrtom. Da bi pasjemu prebivalcu omogočili kakovostno življenje, je bil odprt in prehoden prostor izjemnega pomena – tako se lahko pes neovirano giblje po stanovanju, ne da bi ostajal za zaprtimi vrati. Tudi stanovalca sta aktivna, mlada in družabna, zato je vsa oprema v stanovanju fleksibilna. Pohištvo na kolescih je mogoče prosto premikati sem in tja glede na trenutne potrebe in število oseb v stanovanju. Veganske večerje, ki jih organizirata prebivalca, so tako postale še prijetnejše doživetje.

Talni teraco tu ni le zaradi svojega krasnega videza, temveč je zaradi svoje trpežnosti tudi izjemno funkcionalen. Podobno velja za kose iz nerjavečega jekla, ki pa imajo še dodatno vrednost: s svojim sijajem služijo kot prikrit dodaten vir svetlobe v stanovanju. Kot protiutež svetlemu delu so arhitekti serijo omar v vstopnem delu, v katerih se skrivajo pralni stroj in drugi nepogrešljivi gospodinjski pripomočki, oblekli v mehko zeleno. Na različnih koncih stanovanja se pojavljajo tudi velike lesene površine, ki opremo povezujejo v celoto.

Arhitektura: Arhitektura, atelje za urbanizem in arhitekturo
Avtorja: Boštjan Gabrijelčič, Aleš Gabrijelčič
Avtorica keramike in luči: Tanja Goršič, New Objects
Površina: 60 m2
Leto izvedbe: 2020

Fotografije: Miran Kambič

 

Celoletna naročnina

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja