Arhitektura doo Gabrijelcic  Ap Mesarska 2020
ARHITEKTURA: Rubikum za tri

Stanovanje za mlad par s psom leži blizu središča Ljubljane, na območju postopnega prehajanja mesta v predmestje. Naročnika sta prej stanovala v mestni okolici in sta se z nakupom nove nepremičnine želela približati urbanemu utripu, hkrati pa ohraniti dostop do zelenja in mirnejšega podeželja. Prav ta ambivalenca je poleg življenjskega sloga naročnikov služila kot izhodišče za arhitekturno zasnovo stanovanja Rubikum za tri.

Arhitekti so odstranili vse predelne stene in tako ustvarili možnost krožnega prehajanja iz enega dela v drugega. Spalnica je z dnevnim prostorom povezana z zimskim vrtom. Stanovalci so aktivni, mladi in družabni, zato je vsa oprema v stanovanju fleksibilna. Pohištvo na kolescih je mogoče prosto premikati sem in tja glede na trenutne potrebe in število oseb v stanovanju. Veganske večerje, ki jih organizira par, so tako postale še prijetnejše doživetje.

Talni teraco tu ni le zaradi svojega krasnega videza, temveč je zaradi svoje trpežnosti tudi izjemno funkcionalen. Podobno velja za kose iz nerjavečega jekla, ki pa imajo še dodatno vrednost: s svojim sijajem služijo kot prikrit dodaten vir svetlobe v stanovanju. Kot protiutež svetlemu delu so arhitekti serijo omar v vstopnem delu, v katerih se skrivajo pralni stroj in drugi nepogrešljivi gospodinjski pripomočki, oblekli v mehko zeleno. Na različnih koncih stanovanja se pojavljajo tudi velike lesene površine, ki opremo povezujejo v celoto.

Ime projekta: Rubikum za tri
Avtor projekt: Arhitektura, atelje za urbanizem in arhitekturo; Boštjan Gabrijelčič, Aleš Gabrijelčič
Avtorica keramike in luči: Tanja Goršič, New Objects

Površina: 60 m2
Leto izvedbe: 2020

Fotografije: Miran Kambič

Mailchimp brez napisa

Povezani članki