00
ARHITEKTURNA FRONTA JE VSE BLIŽE

V soboto 28. maja 2016 se odpira 15. Arhitekturni bienale v Benetkah, ki bo na ogled vse do 27. novembra. Že pred uradno otvoritvijo bo Outsider obiskal prizorišče in poročal o nacionalnih paviljonih (med njimi seveda še posebej o slovenskem, ki ga tokrat kurirata Tina Gregorič in Aljoša Dekleva) ter o osrednji razstavi, ki jo je pod naslovom »Poročanje s fronte« kuriral Alejandro Aravena. Pričakovanja so letos visoka; povzemajo jih besede direktorja festivala Paola Baratta:

shema

Ob prejšnjih Bienalih smo se pogosto pritoževali, da sodobnost kaže vedno večji razkol med arhitekturo in družbo. Letos pa želimo eksplicitno raziskati, ali obstajajo pozitivni trendi, ki so temu nasprotni. (…) Če je arhitektura najbolj politična umetnost, je čas, da Bienale to dejstvo prizna.

PYKLWEUAMW58629

Nedavni Pritzkerjev nagrajenec Aravena pa svojo agendo povzema z alegorično zgodbo iz rodnega kontinenta: Med svojimi potovanji po Južni Ameriki je Bruce Chatwin naletel na staro gospo, ki je hodila po puščavi z aluminijasto lestvijo na ramenu. Bila je nemška arheologinja Maria Reiche, ki je raziskovala puščavske črte iz Nazce. Če si črte opazoval iz tal, so delovali le kot naključno kamenje. Ko pa si se povzpel na lestev, so kamni izrisali ptico, drevo ali cvetlico. Maria Reiche ni imela niti sredstev niti tehnologije za preučevanje risb iz zraka. Bila pa je dovolj iznajdljiva, da je dosegla svoj cilj. Skromna lestev je dokaz, da za nezmožnost dobro opraviti svojega dela ne bi smeli obtoževati slabih začetnih pogojev. Proti pomanjkanju: inventivnost. Po drugi strani pa bi, če bi se arheologinja namesto za lestev odločila za avto ali tovornjak, iz katerega bi opazovala črte, vozila uničila puščavske risbe. Torej je šlo za lucidno razumevanje realnosti in njenih omejitev. Proti preobilju: smiselnost. Radi bi, da bi Arhitekturni bienale 2016 ponudil novo razgledno točko, podobno tisti, ki jo je iznašla Maria Reiche na vrhu svoje lestve.

Nadaljevanje sledi v prihodnjih dneh!

 

Miloš Kosec

Mailchimp brez napisa

Povezani članki