Mesto Knjige za outsider
MESTO KNJIGE

V Novo Gorico prihaja Mesto knjige – prvi pravi urbani knjižni festival, namenjen vsem knjigoljubcem, knjižnim moljem, radovednežem, ljubiteljem pisane besede in vseh ostalih, ki vas zanimajo aktualne teme in bi radi o njih tudi razpravljali. Svoje mesto boste našli tudi tisti, ki iščete sprostitev ob kvalitetni glasbeni ponudbi.

Zamisel Mesta knjige temelji na razumevanju, da misleči, ustvarjalni in samostojni ljudje dajejo mestu tisto poglavitno – njegov značaj – in istočasno odpirajo možnost boljše prihodnosti.

Festival Mesto knjige bo sestavljen iz knjižnega sejma s 25 založbami, ki bodo ponujale knjige po akcijskih cenah, in zanimivega ter kvalitetnega programa – okroglih miz, razprav, literarnih prireditev, delavnic, debatne kavarne, glasbenih prireditev in neformalnih druženj. Celotno dogajanje se bo odvijalo na Bevkovem trgu v Novi Gorici, od torka, 31. maja 2016, do petka, 3. junija 2016. Posebnost Mesta knjige pa bo tudi prizorišče, v celoti zgrajeno iz gradbenih odrov, ki bodo še bolj poudarili element gradnje novega festivala.

Mesto knjige se razlikuje od drugih knjižnih sejmov po tem, da bo tematsko zaokrožen. Tema prvega festivala bo vprašanje meje na našem območju Goriške, istočasno pa se obračamo tudi k aktualnem dogajanju v svetu in Evropi. Meja v zgodovini Goriške in v širšem prostoru bo rdeča nit festivalskih dogodkov.

Na festivalu se bomo med drugim pogovarjali tudi z Goranom Vojnovičem, Miho Blažičem – N’Tokom, Erikom Valenčičem, Matejem Šurcem in Marino Lukšič Hacin, v glasbenem programu pa bomo lahko prisluhnili Damirju Avdiću, Olfamožu, Alešu Hadalinu in Tminskim madrigalistom.

Festivalsko druženje odpira možnost, da te dejavnosti, ki jih morda že počnemo sami med štirimi stenami, počnemo sedaj še skupaj in k temu privabimo še druge.  Knjige so tiste, s katerimi si generacije predajajo znanje, izkušnje in misli. Težko se je znajti v lastnem času, ne da bi poznali tega kar so zapisali tisti, ki so živeli pred nami in tisti, ki živijo z nami.

Festival Mesto knjige ni zasnovan kot enkratni dogodek, ampak želi postati vsakoletni festival z vizijo kontinuiranega in trajnostnega spodbujanja kulture. S tem bo Nova Gorica ne samo pomembno regijsko središče, ampak si bo tudi zagotovila sloves enega izmed najpomembnejših kulturnih središč Slovenije. Radi bi, da Mesto knjige postane festival, ki ga bodo prebivalci mesta in okolice posvojili, vzeli za svojega in ki bo – zaradi specifične zastavitve – postal tudi eden izmed najpomembnejših kulturno-literarnih festivalov v Sloveniji.

Več o programu tukaj.

Mesto Knjige organizira Društvo humanistov Goriške, ki je tudi izdajatelj revije Razpotja. Organizacijska ekipa: Miha Kosovel, Aljaž Bašin, Blaž Kosovel in Maja Vrčon.

MK_POSTER_plav_final_NOV

 

Mailchimp brez napisa

Povezani članki