baam-arhitekti_yms_salon_naslovna
BAAM arhitekti: Frizerski in brivski salon YMS

Znana veriga modnih frizerskih salonov Mič Styling je pod imenom YMS razvila koncept salona mladih za mlade. Zamisel prihaja iz želje, da bi sicer uveljavljena blagovna znamka nadobudnim stilistom ponudila mesto, da razvijajo svoje delo, in to v okolju, ki ne deluje zgolj kot salon, temveč je tudi kraj srečevanja in druženja v kontekstu urbanega življenja. Sestavni del koncepta je tako tudi ambient prostora, ki so ga v zastavljenih smernicah oblikovali avtorji iz studia BAAM arhitekti.

Izhodišče interierja izhaja iz »simulacije urbanega uporniškega okolja, kjer se rojeva ulični street art«. Prevladujejo šik sivi toni, iz katerih izstopajo izbrani kovinski elementi, ki prostoru dodajo surovost industrijskega sloga. Skupaj tvorijo sodoben, a brezčasen ambient, ki v salonu vzpostavlja pogoje za dobro kreativno delovanje. Tudi sam vhod v salon razkriva »ulični karakter brivsko-frizerskega gradbišča = salona«.

Stene salona so obdane z OSB-ploščami, prekritimi s sivo strukturno barvo. Tako se ustvari vtis betonskega opaža, ki odseva v velikih okroglih ogledalih. Ta s svojo obliko razbijejo ortogonalnost uporabljenih gradbenih elementov, ki se konceptualno nanašajo na logiko gradbiščnih odrov. Tako je element blagajniškega pulta vpet med gradbiščne palice, ki se pojavljajo tudi ob stenah salona. Avtorji so z izbrano materialnostjo želeli ustvariti vtis salona, ki deluje, kot da je neprestano v »gradnji idej«.

Enako pomembnost pri oblikovanju prostora nosi uporaba zarjavelih armaturnih mrež. Te so bistroumno zvarjene v strukturo visokega poličnika, v katerem zalebdijo police iz pleksi stekla. Mreža, ki v enotni potezi steče po stropu vse do tal ob zadnji steni, s svojo gostoto delno prekriva stropni razvod inštalacij, a vseeno prepušča svetlobo skozi strešno okno. »Mreža je namenjena kasnejši dekoraciji salona z zelenjem, fotografijami delavnic, plakati in osebnimi stvarmi, ki jih stranke in zaposleni lahko pustijo v salonu. Tako povežemo frizerski salon z zaposlenimi in strankami ter skušamo ustvariti vez med vsemi njegovimi uporabniki.«


BAAM arhitekti:

Ime projekta: Frizerski in brivski salon YMS
Avtor projekta: BAAM arhitekti
Investitor: Mič Styling
Fotograf: Blaž Jamšek, BAAM arhitekti

Lokacija: Ljubljana, City Park in Aleja

Leto načrtovanja: 2018 – 2019
Leto izvedbe: 2018 – 2020

Površine: 60m2

Projektanti:
– Elektro instalacije: ENERING INT, d.o.o.
– Strojne napeljave: Imp Promont Klima, d.o.o.

Glavni izvajalec gradbeno obrtniških del: Gregor Intihar s.p.,

Notranja oprema: mizar Denis Nagode s.p., steklarstvo Kresal d.o.o., svetila Marchiol d.o.o.

Pripravila: Manca Košir

Podprite Outsider z naročilom! 

Mailchimp brez napisa

Povezani članki