14b Soseska Dolgi most II—Arhitekti Pocivasek Petranovic x Bevk Perovic arhitekti—foto Urban Petranovic-web
Bevk Perović arhitekti in Arhitekti Počivašek Petranovič: Dolgi most II

Stanovanjski sklad Republike Slovenije je letos spomladi svoj fond povečal za 40 novih javnih najemnih stanovanj na Dolgem mostu. Čeprav je njihova slavnostna otvoritev potekala že pred pol leta, torej maja 2023, stanovanja še niso vseljena, niti še ni prišlo do razpisa. Kaj se na tej fronti dogaja, bomo spremljali, a ta članek ni komentar stanovanjske politike, temveč komentar arhitekturnega oblikovanja in arhitekturne vključitve v okolje.

Novi stanovanjski kompleks stoji ob leta 2016 zaključenem projektu treh stanovanjskih stavb s tridesetimi neprofitnimi stanovanji. Oba kompleksa sta rezultat skupnega dela birojev Bevk Perović arhitekti in Arhitekti Počivašek Petranovič. Oba sta tudi sestavljena iz ločenih dvoetažnih stavb, ki jih povezujejo skupni hodniki in zelene površine. Skupaj sta kompleksa postala eno – soseska Dolgi most. Arhitekt Davorin Počivašek pravi, da podobnost ni niti presenetljiva niti nezaželena. Sam je namreč sodeloval pri obeh projektih in zdi se mu pomembno, da so stavbe v prostoru v harmoniji. Novi stanovanjski objekti nadaljujejo strukturo betona in barvnih kovinskih vertikal.

Stavba ima toliko zanimivih lastnosti, kolikor je pogledov nanjo. Pogled na stavbo s strani določajo kovinske vertikale, ki delujejo kot draperija zaves. Pogled pravokotno z ulice razkrije sestav volumnov s presledki. Niz hodnikov povezuje obe stanovanjski lameli. Zunanji hodniki imajo poleg svoje komunikacijske funkcije še kvaliteto ganka – prostora z razgledom, prostora srečevanja.

Oblikovni detajli so zasnovani tako, da presegajo samo uporabnost. Stene, stropovi, ograje in stiki spodbudijo poglede, navdušijo domišljijo in sprožajo vedno nova razumevanja prostora. Poleg vidnega betona je del stavbnega ovoja grobo ometan. Materialnost ustvarja drugačen karakter od sicer oblikovno sorodnega kompleksa na sosednji parceli.

Vsaka stanovanjska enota je orientirana na dve strani neba, po celotni južni strani ima balkon, na nasprotni strani pa se odpira na skupne ganke in proti zelenim površinam med stavbnimi volumni. Posebna kvaliteta zasnove je v tem, da se kuhinja odpira na gank, kar ustvarja občutek skupnosti, dnevna soba in spalnica pa imata ložo, ki zagotavlja privatnost. Stanovanja so velika od 38 do 79 kvadratnih metrov in z izjemo kopalnice niso opremljena. Zagotovljeni so vsi standardi za gibalno ovirane.

Celotno pritličje je namenjeno 72 pokritim parkirnim mestom, zgornji dve etaži pa sta stanovanjski. Med stanovanjskima lamelama je v nadstropju zeleni atrij, ki je ključen skupni zunanji prostor in je na voljo vsem stanovalcem.

 

Morfologija
Tloris tipične etaže
Prerez
Tipi stanovanj

 

 

Ime projekta: Stanovanjska soseska Dolgi most II
Avtor projekta: Bevk Perović arhitekti, Arhitekti Počivašek Petranovič
Investitor: Stanovanjski sklad Republike Slovenije
Lokacija: Ljubljana

Leto načrtovanja: 2020
Leto izvedbe: 2023

Površine skupaj: 4526 m² neto

Projektanti: Arhitekti Počivašek Petranovič (Davorin Počivašek, Urban Petranovič, Urša Gantar), Bevk Perović arhitekti (Matija Bevk, Vasa J. Perović)

Napisala: Anja Trobec
Foto: Urban Petranovič

*

Vsebine, ki jih objavljamo na spletu, so drugačne od vsebin v tiskani reviji. Revija in splet imata ločeni uredniški zasnovi. Z naročilom revije podprete oboje, spletne in tiskane vsebine, in omogočite Outsiderjevo ustvarjanje na različnih kanalih. 

Naročite se lahko v spletni trgovini ali pa nam pišite na: [email protected]

Hvala!

 

Mailchimp brez napisa

Povezani članki