01_outsider-bio25
BIO 25 - Daleč, tako blizu

OTVORITEV: 25. MAJ, 20.00
POGOVOR:
25 MAJ, 19.00
Med 25. majem in 29. oktobrom 2017 bo DALEČ, TAKO BLIZU predstavil sedem lokacijsko specifičnih intervencij, skupaj z glavno razstavo, ki jo spremlja program Spremljevalni projekti s pisanim sporedom dogodkov, razstav in predavanj, ki bodo med trajanjem bienala poživili dogajanje na sedmih lokacijah. Razstavo bo otvoril častni gost Anton Peršak, minister za kulturo Republike Slovenije. Pred uradnim odprtjem bo ob 19. uri potekal pogovor s kustosinjama bienala Angelo Rui in Majo Vardjan ter gosti Renato Salecl, Simonom Farresinom in Jamesom Westcottom. Pogovor bo vodil James  Taylor Foster.

Daleč, tako blizu, BIO25; foto: Delfino Sisto Legnani in Marco Cappelletti; grafično oblikovanje Grupa Ee

DALEČ, TAKO BLIZU – 25. bienale oblikovanja, ki sta ga zasnovali kustosinji Angela Rui in Maja Vardjan v organizaciji Muzeja za arhitekturo in oblikovanje iz Ljubljane, je zasnovan kot reakcija na opažanje, da smo, čeprav mesto ostaja model, znotraj katerega obravnavamo in interpretiramo razvoj sodobne družbe, v zadnjem obdobju priča vedno večjemu številu ljudi, ki so mesto zamenjali za druge kontekste in okolja. Izhodišče bienala je fizično raziskovanje sedmih področij na ozemlju Slovenije, o katerih so na naše povabilo razmišljali sodelujoči oblikovalci. Gre za popolnoma svež pristop: mladi, informirani in emancipirani posamezniki, ki so odrasli v sodobnem urbanem modelu, bodo svoje vrednote prenesli v neurbani prostor.

DALEČ, TAKO BLIZU je eksperiment, ki se poigrava s formati: oblikovalce smo pozvali, naj izoblikujejo potencialno izvirno interpretacijo lokalne slovenske razsežnosti, da bi tako prišli do novih vprašanj, ki zaznamujejo tudi širši kontekst. BIO 25 raziskuje doslej neznane načine, s katerimi sodobna populacija interpretira in aktivira alter urbano, pri čemer je beseda »alter« povezana tako s pojmom alternativnosti kot tudi s konceptom koeksistence. Teoretična obravnava alter urbanega v kontekstu BIO 25 pa je postala mogoča z decentralizacijo samega bienala ter tudi z opažanji in odzivi udeležencev.

Po utopiji, Daleč, tako blizu, BIO25; foto: Delfino Sisto Legnani in Marco Cappelletti

Čisto novo sobivanje, Daleč, tako blizu, BIO25; foto: Delfino Sisto Legnani in Marco Cappelletti

BIO 25 se razvija na sedmih skrbno izbranih lokacijah po vsej Sloveniji. Mednarodne ustvarjalce, ki smo jih poimenovali prevajalci, smo izbrali zaradi njihove sposobnosti, da oblikovanje in arhitekturo uporabljajo kot orodje za raziskovanje vprašanj sodobnega časa. Ob njih bodo izbrani slovenski posamezniki, strokovnjaki z različnih področij, ki smo jih poimenovali profili, svoje znanje in izvirnost ponudili v navdih pri oblikovanju oblikovalskih praks in spekulativne scenografije, ki bo predstavljena na bienalu. Udeleženci v sedmih skupinah razvijajo možne scenarije za raziskovanje lokalnih in globalnih problematik, pri čemer kot paradigmo uporabljajo današnje ozemlje Slovenije.

Nov zagon podeželja, Daleč, tako blizu, BIO25; foto: Delfino Sisto Legnani in Marco Cappelletti

Nov zagon podeželja, Daleč, tako blizu, BIO25; foto: Delfino Sisto Legnani in Marco Cappelletti

Prevajalci in profili v družbi z izbranimi udeleženci tvorijo sedem skupin oziroma epizod: SPROSTITEV PODZEMLJA s Studiem Formafantasma in Andrejem Detelo je postavljena v podzemni svet Županove jame pri Grosuplju, ZAVZETJE GOZDOV z Matali Crasset in Matejem Fegušem v Rožnem studencu pri Kočevju na robu divjega pragozda, PO UTOPIJI s studiem Point Supreme in Iztokom Kovačem v se odziva na kmalu zaprto rudniško infrastrukturo v Trbovljah; ČISTO NOVO SOBIVANJE z Didierjem Fiuzo Faustinom in Mojco Kumerdej raziskuje propad modernizma v urbanem kontekstu Ljubljane, NOV ZAGON PODEŽELJA s Studiem Mischer’Traxler in Klemnom Koširjem se razgleduje po podeželskem igrišču Genterovcev v lendavski pokrajini, vse skupaj pa zaokrožujeta skupini PROŽNOST PRETEKLOSTI s Studiem Folder in Renato Salecl na tihem alpskem območju, nekoč divjemu bojišču ter NOVI HEROJI z Odom Fioravantijem in Marinom Medakom, ki raziskuje migranstvo z uporabo bližine morje na slovenski obali.

Prožnost preteklosti, Daleč, tako blizu, BIO25; foto: Delfino Sisto Legnani in Marco Cappelletti

Sprostitev podzemlja, FARAWAY SO CLOSE, BIO25; photo: Delfino Sisto Legnani and Marco Cappelletti

»BIO predstavlja nove modele in strategije za turizem, trženje in predstavitev znamenitosti, pridelavo hrane ter razvoj in rast novih možnih dejavnosti, ki so jih oblikovalci razvili s skupnim raziskovanjem ter sodelovanjem z lokalnimi organizacijami in podjetji. Še pomembneje pa je, da so s svojim delom na terenu mobilizirali širok krog ljudi in organizacij za sodelovanje pri iskanju priložnosti in udejanjanju sprememb, po katerih kličejo spremenjena demografija, podnebje in ekonomska realnost. Prav v tem se kažejo moč, sposobnost in relevantnost oblikovanja za boljšo skupno prihodnost.«

Matevž Čelik, direktor Bienala oblikovanja in Muzeja za arhitekturo in oblikovanje

 

 

Otvoritveni teden: 24.–28. maj
Novinarska konferenca in predogled razstave:
25. maj, 9.30
BIO 25 pogovor:
25. maj, 19.00
Otvoritev:
25. maj, 20.00

Več na: www.bio.si

 

https://outsider.si/kontakt/

 

Mailchimp brez napisa

Povezani članki