V osrčju divjega vrta v Rotterdamu je zrasla kabina s šarmantnim izgledom in skrivnostnim namenom. Projekt kabine arhitekturnega studia ACTE se ponaša s tem, da je eksperimentalen in ročno narejen, sestavljen in situ.

Narejen kot poskusni objekt, začasen, narejen z namero, da se po uporabi ponovno uporabi nekje drugje. Vsi sestavljajoči materiali so lokalni ali pa iz druge roke oziroma reciklirani. 

Objekt pričara veliko estetsko ugodje. Spaja s tlemi, raste iz zemlje, njegov stilobat je namreč iz zbite zemlje. Ta se do sedaj nikoli prej ni pojavila kot gradbeni material v drugem največjem nizozemskem mestu. Lesene stopnice in vrata so dvignjena od tal, zato ni bojazni pred vdorom škodljivcev. Leseni podboji so pretirano povlečeni v zunanjost in tako dajejo znatno kompozicijsko vrednost celoti, enolični fasadi dajejo ključen prepoznavni element. Konstrukcija je popolnoma lesena, naravna, polnilo te konstrukcije pa umetno, a praktično, uporabili so polikarbonatne plošče.

Primerjava z japonskimi čajnimi hišami chashitsu se ponuja kar sama. Prosojne polikarbonatne plošče spominjajo na japonske zaslombe shōji, ki difuzno prepuščajo svetlobo v prostor in skozi katere se lahko vidi obrise dreves. Ponoči pa celotna konstrukcija zažari v topli svetlobi, kot himalajska solna lučka. Japonske čajne hiše so prav tako v osrčjih vrtov, imenovanih roji. In nenazadnje, leseni detajli, ki so ključni motiv v Rotterdamski kabini, so tisti, ki izhajajo iz japonske tradicije lesne obrti.

Toda kultura, ki je kreirala tradicionalno japonsko arhitekturo je tako daleč stran od zahodnjaškega sistema vrednot, da ta ne mora biti enostavno prenesena v naš oblikovni kontekst. Rotterdamska koliba si želi biti čajna hišica sredi ponorelega sveta, a njena skromnost in dobronamernost še ne izpolni željenega subverzivnosti. Kadar je japonska imaginacija prešibka, v rotterdamski eksperimentalni hišici ugledamo zgolj enokapno toplo gredo.
Skepsa o pomenu in potencialu tega objekta ostaja na mestu. Glede na to, da je kabina eksperimentalna, si mislim, da se njeni arhitekti tega do neke mere zavedajo.          

Besedilo: Anja Trobec

Ime projekta: Circular Pavillion

Avtor projekta: Studio ACTE

Fotografije: Rubén Dario Kleimeer

Lokacija: De Kroon, Rotterdam, Nizozemska

Pozidana površina (m2): 13

Dobavitelji gradbenih materialov: BC materials, Burmaan

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja