banner-urbana-skulptura-2
Natečaj: Urbana skulptura

Natečaj Urbana skulptura je nadaljevanje aktivnosti revije Outsider v raziskovanju možnosti gradnje z zemljo. Predmet natečaja je minimalna začasna urbana skulptura iz zbite zemlje, katere namen je promocija zemlje kot gradbenega materiala. Postavljena bo v zgoščeno urbano okolje, s čimer bo nagovorila širšo publiko o možnostih uporabe zemlje. Intervencija bo opozarjala na dejstvo, da se je arhitektura znašla pred največjim izzivom v svoji zgodovini, saj je odgovorna za skoraj 40% proizvedenih odpadkov in toplogrednih izpustov in da gradnja z zemljo lahko postane del odgovora o bolj trajnostni gradnji prihodnosti.

Lokacija
Lokacija natečaja je v središču Ljubljane v bližini Plečnikove trafike na Vegovi ulici. Obsega rahlo dvignjen plato nad kamnitim zidom, in sicer med pločnikom in stavbo na Vegovi ulici 12. Gre za občutljiv prostor, ki ga definira bogat preplet kulturne dediščine, Plečnikovih intervencij in bogatega mestnega vrveža. Ustvarjalci revije Outsider smo aprila 2021 Plečnikovo trafiko odprli in vzpostavili prodajo revij in drugih publikacij. V poletnem času pa smo pred trafiko organizirali festival Trafika ob sončnem zahodu.

Natečajna naloga in program
Natečajna naloga je zasnovati začasno urbano skulpturo iz zbite zemlje, ki bi funkcionirala kot urbana oprema: prostor posedanja, druženja, razpravljanja ali prizorišče za dogodke … Predvidena ureditev bi imela več možnosti uporabe: prostor za branje revije vsakodnevnih obiskovalcev trafike (okoli 5 oseb hkrati), zagotoviti prostor obiskovalcem festivala (okoli 20 oseb hkrati) in možnost postavitve začasne ulične razstave.

Materiali in način gradnje
Kandidati morajo kot osnovni material objekta predvideti zbito zemljo, ki pa se lahko v manjšem delu dopolnjuje z lesenimi ali kovinskimi elementi. Več o tehniki gradnje si preberite na tej povezavi: POVEZAVA

Predvidena je izvedba zmagovalne rešitve.

Natečaj je odprt za arhitekte, urbaniste, oblikovalce, krajinske arhitekte, kiparje in gradbene inženirje ter študente naštetih smeri.

Časovnica natečaja
15. 10. 2021: Začetek natečaja in sprejemanja prijav.
30. 10. 2021: Konec sprejemanja vprašanj.
15. 11. 2021: Odgovori na vprašanja bodo objavljeni na spletni strani natečaja. Prijavljeni bodo obveščeni po e-pošti.
30. 11. 2021: Konec prijav.
30. 11. 2021 ob 23:59 po srednjeevropskem času: Rok oddaje.
December 2021: razglasitev rezultatov

Žirija
Janez Koželj, MOL
Darja Pergovnik, ZVKDS
Bogo Zupančič, CZK/MAO
Anja Radović, BIO
Matevž Granda, Outsider

Nagrade
Izbrani bodo trije zmagovalni natečajni elaborati in podeljena bodo tri priznanja. Nagrajenci bodo prejeli nagrade v skupni vrednosti EUR 3.000,00.
Prva nagrada: 1.500,00€ bruto
Druga nagrada: 1.000€ bruto
Tretja nagrada: 500,00€ bruto
3 priznanja
Žirija ima pravico nagradni sklad tudi drugače razporediti.
Nagrajencem bodo zagotovljene medijska objava in predstavitvi na spletni strani ter v edicijah revije Outsider.

Prijava
Potrebna je prijava; povezava je na spletni strani natečaja. Pristojbin pri prijavi ni. Kandidati ob prijavi prejmejo šestmestno kodo PIN (na primer: A15GH3). Dodeljena koda PIN naj se uporablja za v skladu z natečajnimi pravili.

Kandidat ob prijavi prejme povezavo za prenos natečajnih podlog.

Projekt je del partnerske mreže Platforme Center za kreativnost.
Projekt sofinancirata Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in Republika Slovenija:

 

Mailchimp brez napisa

Povezani članki