DSC_9776_JJ
Breda Bizjak, BB Arhitekti: Novi pogoji za mestne skrivalnice

Istrsko pokrajino je avstro-ogrska monarhija pred in med 1. svetovno vojno posejala s fortifikacijskimi objekti. Pulj, največje in strateško najpomembnejše mesto na polotoku, pa je na svinčene čase pripravila še dodatno. Pulj so prepredli s podzemnimi rovi; s podzemnimi tuneli, zaklonišči, podzemnimi galerijami, prehodi in tako naprej … Vzporeden svet pod puljskimi griči je, če je naključje hotelo, postalo bogatejše za baterijo ali pa skladovnico artilerije, za vklenjenega sovražnega vojaka ali puljske civiliste. Po vojni so italijanske oblasti podzemne tunele razširile in jih nadgradile. Še dodatna zaklonišča, ki bi se v primeru radiološke ali biološke nevarnosti izkazala za koristna, so zgradili po drugi vojni. Nova atomska zaklonišča so lahko sprejela okoli 6.000 ljudi, skupaj s starejšimi zaklonišči in tuneli pa okoli 50.000 ljudi.

Projekt revitalizacije mreže podzemnih prostorov v zgodovinskem jedru Pulja je osmislila arhitektka Breda Bizjak. Mreža dogodkov je najboljši oris mesta, pravi arhitektka: »Če razumemo mesto kot kompleksno in interaktivno mrežo dogodkov, postane njihovo medsebojno povezovanje in prehajanje med njimi pomembna referenčna točka pri oblikovanju novih pogojev v prostoru.«

Projekt na novo ovrednoti podzemlje glede na kulturno izročilo. Kulturni program naj bi  izkoristil zdaj nevidni javni prostor. Mestni kulturni parter torej poveča svoje kapacitete v podzemlje.

Revitalizacija si je v prihodnjem razvoju javnega prostora zadala pomembno vlogo. Podzemlje je sestav mreže podzemnih cest in zaklonišč, vpleten v obstoječo mrežo mestnih ulic in objektov. Ta prostor pod mestom se lahko uveljavi kot alternativna komunikacijska infrastruktura – kot peški metro. Drugačno premikanje, nove bližnjice pa poleg tega povzročijo novo dojemanje mesta. Z vertikalnim in horizontalnim povezovanjem se prebivalcu spremeni topografska percepcija mesta.

Izkoristek podzemnih ambientov kaže na možnosti novih javnih prostorov in začuda prezračuje obstoječe urbano tkivo. Cilj projekta je pospešiti mestni ritem na eni strani ter zbuditi željo po odkrivanju in raziskovanju »skritih« mestnih prostorov na drugi.          

 • Ime projekta: Dvigalo Kaštel in prenova avstro-ogrskih podzemnih tunelov
 • Avtor projekta: Breda Bizjak Sodelavci: Marta Bognar, Goran Racan
 • Oblikovanje osvetlitve: Dean Skira
 • Investitor: Mestna občina Pula
 • Lokacija: Pula, Hrvaška
 • Leto načrtovanja: 2017-2019
 • Leto izvedbe: 2021
 • Površine: 2000m2
 • Podzemni tunel Zerostrasse:1900m2
 • Pritličje – nivo utrdbe: 100m2
 • Foto: Jana Jocif Besedilo: Anja Trobec Omogočite naše delo z naročilom na tiskano revijo in prejmite odlične vsebine!

 

Mailchimp brez napisa

Povezani članki