V naselju Studenci v Mariboru stoji 21 vrstnih hiš, ki so jih oblikovali v biroju Coinhab. Kompleks je razdeljen v tri nize po sedem hiš, ki so med seboj ločeni z javnimi ulicami.

Naselje s svojo umestitvijo v prostor tipološko nosi značaj urbanega in hkrati primestnega. Čeprav hiše mejijo na zelen nepozidan pas na zahodnem obrobju Maribora, so namreč vseeno dovolj blizu mestnemu središču. Orientiranost nizov zagotavlja vrtovom na jugu ugodno osvetlitev in razgled na Pekrsko gorco, dovoz in parkirišča pa so na severni, bivalno manj ugodni strani.
Vsaka posamezna enota je načrtovana kot enodružinska hiša, ki je prostorsko razdeljena na dve etaži. Arhitekti so etažnost oblikovno in materialno poudarili tako, da je pritlični volumen večji in obdan s ploščami ali lesom, nadstropni pa je ožji, daljši in belo ometan. Zgornji kvader s svojo zamaknjenostjo čez severni in južni rob pritličja ustvarja na ulični strani pokrit parkirni prostor, na vrtni pa nadstrešek zunanji terasi.

Ob vstopu skozi glavna vhodna vrata se najprej znajdemo v predprostoru, iz katerega vodi stopnišče v nadstropje, arhitekti pa so sem umestili še dnevne sanitarije in utiliti. Tako so vsi prostori, ki potrebujejo manj svetlobe, razporejeni v severnem delu objekta. Preostanek pritličja je podprt samo z eno notranjo nosilno steno, s čimer je ustvarjen svetel, zračen, dostopen in pretočen prostor. Po uporabnosti je razčlenjen na dnevni, jedilni in kuhinjski del. Vogalna sedežna garnitura ponuja razgled na vrt in pogled v notranjost, proti steni s kaminom. Kuhinja se razteza ob zahodnem tlorisnem obodu, od dnevnega prostora pa jo ločita otok in jedilna miza. Poudarjena prostorska os nas ob prihodu v bivalni del popelje vzdolž kuhinje na drugo stran hiše in vabi, da skozi steklena vrata izstopimo na teraso in vrt.
V zgornjem nadstropju se stopnišče izteče v glavni hodnik, ki nas ob zunanji steni usmeri proti ulici v glavno spalnico, poleg katere je kopalnica. Na drugi strani etaže hiša ponuja še dva prostora, ki se lahko funkcijsko prilagodita potrebam stanovalcev. V zahodnem delu so izhodi na teraso, ki se razteza nad preostankom spodnjega volumna in sega vse do sosednje vrstne hiše, kjer so arhitekti s slepo fasado zagotovili intimo in zasebnost.
Čeprav gre pri zasnovi vrstnih hiš navadno za tipske objekte, ki se prostorsko in volumensko med seboj ne razlikujejo, so se pri tem projektu arhitekti vseeno odločili za manjše razlike v eksterierju. Nekatere pritlične fasade so namreč obdane z ozkimi macesnovimi letvicami, druge pa s svetlo oziroma temno sivimi kompozitnimi fasadnimi ploščami. Isti pritlični material se ponovi še v pasu ob severnem nadstropnem oknu. Tudi lega tega okna se med vsemi tremi fasadnimi tipi nekoliko razlikuje. Premišljene rešitve so tako preprečile preveliko ponavljanje in monotonost naselja.

Glavno vodilo Coinhaba je bilo uporabnikom zagotoviti čim več zasebnosti, kar so arhitekti dosegli z zasnovo slepih zahodnih fasad v nadstropju in atrijskih vrtov za hišo. S pestro materialnostjo in teksturami so poskrbeli za vabljiv pogled na sosesko, z modernističnim pristopom k snovanju tlorisa pa so stanovalcem omogočili prilagodljiv prostor.

Ime projekta: Vrstne hiše na Studencih
Avtor projekta: COINHAB arhitekti
Investitor: SH global
Fotograf: Tomaž Pažek
Lokacija: Maribor

Leto načrtovanja: 2016
Leto izvedbe: 2018-2019

Površine:
Objekt: 123,2 m2
Parcela: 191,3 m2

Projektanti:

  • Gradbene konstrukcije: PROGRIN d.o.o.
  • Elektro instalacije: Matvoz d.o.o.
  • Strojne napeljave: Boštjan Mihurko s.p.

Izvajalci:

  • Gradbena dela: Blisk Bona d.o.o.
  • Tesarska in krovska dela: Klepos d.o.o.
  • Fasaderska dela: Kadri Saramati s.p.
  • Slikarska dela: Proslik d.o.o.
  • Lesena fasada: Lesam d.o.o.
  • Notranja oprema: LipBled
  • Zunanja oprema: MIK Celje, Pirnar
  • Tlakovanje: Blisk Bona s.p.
  • Ograje: Ograje Kočevar
  • Lesena terasa: Roska d.o.o.

Dobavitelji gradbenih materialov:

  • Zidaki: Porotherm
  • Izolacijski material: Baumit EPS
  • Fasadni elementi: Baumit, Eternit
  • Strešna kritina: Bauder

Pripravila: Brina Meze-Petrić
Foto in prostorski prikazi: Tomaž Pažek

Podprite Outsider z naročnino!

Celoletna naročnina

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja