Prenova stare podeželske hiše v odročnem zaselku na Pelješcu.

Arhitekti so z obsežno rekonstrukcijo obnovili obstoječo hišo v ruševinskem stanju, ki je stala na tem mestu, a so ji dodali nove volumne in hkrati povsem spremenili njeno programsko zasnovo. Hiša ostaja prisotna le kot ogrodje volumna, v katerem pa so prostori urejeni drugače kot nekoč. Ob dodajanju drugih volumnov in zidu okoli vrta se kompleks približa tradicionalni dalmatinski podeželski gradnji. Kljub očitni povezavi s sodobnim časom se objekt drži gabaritov obstoječega urbanizma vasi Konštari in vsaj od daleč z ničimer ne odstopa od preostalih objektov v okolici.

Hiši pripada velik vrt, ki so ga arhitekti obdali s kamnitim zidom. Pri izvedbi tega so veliko pozornosti posvetili iskanju lokalnih izvajalcev in spodbujanju ohranjanja lokalnega znanja o gradnji. Zid postane element, ki zamejuje območje kompleksa, ob njem pa se nizajo tipični mediteranski poudarki: pergola, zunanje ognjišče, vrtni paviljon). Zaradi zidu je objekt introvertiran, vendar ga skrbno uokvirjeni pogledi iz zgornjih nadstropij povezujejo z razgibano pokrajino Pelješca.

Lokacija: Konštari, Pelješac, Hrvaška
Leto izvedbe: 2017
Avtor: Davor Bušnja
Sodelavca: Špela Kočevar, Javier Santome
Površina parcele: 3800 m2
Površina tlorisa: 153 m2
Fotografije: Davor Bušnja, Marko Ercegović

Besedilo: Ajda Bračič

Podprite Outsider z naročilom!

Celoletna naročnina

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja