Dvoetažno stanovanje v mansardi ene izmed ljubljanskih secesijskih stavb je zasnovala arhitektka Špela Kokalj.

Stanovanje gladko prepleta različne nivoje in s tem ustvarja razvejano mrežo možnih komunikacij in uporab. Glavni bivalni del je po namembnosti ločen s tremi stopnicami, ki nižji dnevni prostor povezujejo z na podest dvignjenim kuhinjsko-jedilnim delom. Tretji nivo stanovanja predstavljajo spalni prostori, do katerih se vzpnemo po izmeničnih visečih stopnicah. Te s svojo izjemno prostorsko pojavnostjo delujejo kot skulptura v prostoru. Tudi ostali elementi notranje opreme povzemajo barvno shemo lesa in temne kovine.

Določeni kosi pohištvo so izdelani iz stoletje starega lesa: macesnovine in smrekovine. “Na določenih delih lesa so še vidne oznake, ki so nekoč služile za označitev položaja lesenega elementa pri gradnji ostrešja, zdaj pa krasijo dele novega pohištva,” pove arhitektka. Sicer je bilo stanovanje v celoti očiščeno vseh nepotrebnih elementov in slojev, kar je razkrilo opečne stene, ki so bile očiščene in na novo zaščitene. Ta konstrukcijski element je postal pomemben del interierja. Na novo so bile izvedene tudi vse instalacije, ki so po novem lično urejene v edini dodani predelni steni.

Špela Kokalj:
Stanovanje se nahaja v secesijski hiši sredi Ljubljane. Tu so pročelja uličnih fasad okrašena z mehko oblikovanim ometom, vhode krasijo kovano oblikovani detajli vrat, tehnološko dovršeni stekleni nadstreški nad vhodi v pomembnejše objekte pa so pika na i oblikovanja v obdobju secesije. Notranja oprema v stanovanju je zgodba kontrastov. Črna in bela, kovina in les, sijajno in mat, gladko in strukturirano, staro in novo se prepletajo na 70m2 površine v dveh etažah.”

Ime projekta: Opeka opeka na steni povej
Avtor projekta: Špela Kokalj u.d.i.a.
Investitor: Zasebni
Fotograf: Matic Eržen
Lokacija: Ljubljana

Leto načrtovanja: 2016
Leto izvedbe: 2016
Površina: spodaj 40m2, zgoraj 30m2

Besedilo: Ajda Bračič

Celoletna naročnina

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja