32421268467_d15375c287_o
Delovni prostori arhitektov: BAAM arhitekti

Za vrati enega izmed coworking prostorov na Tobačni v Ljubljani se skrivajo BAAM arhitekti, mlad kolektiv treh arhitektov, ki si je z nekaj odličnimi projekti že ustvaril ime v slovenskem arhitekturnem prostoru. Pa vendar njihovi začetki niso bili tako svetli – Blaž Jamšek, Matej Peneš in Andrej Zonta so najprej namreč delali v kleti nekdanjega fotografskega ateljeja. »Vsako jutro smo ob prihodu v pisarno vključili varovalko, ki je pognala ventilacijo, ta pa je bila zaradi starosti najbrž precej neučinkovita. Ko je po dveh letih neonke na stropu in gospodarsko krizo počasi začelo odnašati, smo se odločili, da je čas, da ugledamo dnevno svetlobo.« Dnevne svetlobe imajo danes obilo, saj je pisarna prijetno bela, stropi in okna pa so visoki. Celo nekoliko previsoki za ozek prostor. V času novoletnih praznikov so tako organizirali interno druženje z delavnico, na kateri so izdelali domiselno stropno instalacijo iz bele koprene, da bi prostor vizualno znižali. Ko danes odprejo okna prvemu pomladnemu vetru, zavesice na stropu prijetno valovijo.

Nasploh se Blaž, Matej in Andrej radi družijo tudi zunaj delovnega časa – ravno ta teden so se nekoliko nepričakovano podali na ogled košarkarske tekme. Tovarištvo velja tudi pri vodenju pisarne: »Smo trije partnerji, ki si vse delijo po načelu tretjin – od stroškov, dobičkov in dela pa do dolžnosti, kot sta zalivanje rož in kuhanje kave.« Trenutno imajo enega dodatnega sodelavca, sicer pa velikost biroja prilagajajo količini dela.

Ob dobrih odnosih v kolektivu in prijetnem ambientu jim v pisarni ni težko preživeti večine dneva. »Poskušamo delati po osem ur, ampak v realnosti je to vse prevečkrat devet, včasih deset in tudi več ur. Sicer pa imamo na hodnikih rolke, kar poživi sprehod do avtomata s prigrizki, kuhinjo, kjer si lahko narediš kosilo, tu pa so tudi drugi najemniki, s katerimi lahko poklepetaš.« Naročnike in zunanje sodelavce sicer radi povabijo na obisk, bodisi na sestankovalno mesto pod drevescem v njihovi pisarni bodisi v skupne prostore coworkinga. Kaj pa v svojih prostorih pogrešajo? »Manjkata viseča mreža in 3D-printer,« pravijo.

Kaj pa manjka v slovenskem arhitekturnem prostoru? Predvsem samozavest projektantov, menijo člani biroja BAAM arhitekti. »Glede na nedavno medijsko izpostavljeno problematiko plačevanja, zaposlovanja in izkoriščanja v arhitekturi bi kolegom položil na srce, da se je kriza poslovila in da lahko, če v svoji situaciji niso zadovoljni, vedno zamenjajo delovno mesto, poklic ali pogled na stvari.«

Ime biroja: BAAM arhitekti
Naslov: Tobačna 5, Ljubljana
Arhitekti notranje opreme: BAAM arhitekti
Leto: 2016, 2018
Foto: Jana Jocif

Pripravila: Ajda Bračič
Prispevek je bil prvotno objavljen v Outsider 17: Delo/Lenoba

Podprite Outsider z naročilom!

Mailchimp brez napisa

Povezani članki