Nadgradnja obstoječe stavbe v središču Beograda z dvema stanovanjema.

Arhitekta Ela Nešić in Danilo Nedeljković sta v Beogradu zasnovala nadgradnjo obstoječe meščanske stavbe z dvema stanovanjema. Novi del, ki je dodan nad obstoječo fasado, ubira oblikovno povsem lastno pot in deluje kot steklen kubus, ugreznjen v ponujeno odprtino. Namesto da bi bila pretirano moteča, nova intervencija izkazuje tendenco po dematerializaciji. Odločitev za velike steklene površine pa ni imela le estetskih, temveč tudi funkcionalne vzroke. Stavba je namreč orientirana na sever in ima dostop do naravne svetlobe le od zgoraj in s sprednje strani.

Deli steklenih sten so obarvani rumeno, s čimer se povezujejo s spodnjo fasado in ohranjajo glavne vertikalne linije. Dodaten poklon svetlobi predstavljajo strešna okna, skozi katera naravna svetloba seže vse do spodnje etaže dvoetažnih stanovanj, saj so tudi tla v interierju mestoma prebodena s svetlobniki. Interier je v spodnjem nadstropju zasnovan kot pretočen večfunkcionalen prostor, ki v zgornjem nadstropju zadobi nekaj več intime in zasebnosti z ločenimi sobami. Te so med seboj povezane s prostorno zunanjo teraso.

Avtorja: Ela Nešić, Danilo Nedeljković
Lokacija: Beograd, Srbija
Leto izvedbe: 2018
Fotografije: Relja Ivanić
Besedilo: Ajda Bračič

Podprite Outsider z naročilom!

Celoletna naročnina

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja