enota-podbreg-II-15_naslovna
Enota: Podbreg II

Arhitekti studia Enota so se ponovno srečali s kontekstom strnjenega kranjskogorskega naselja in zasnovali nov večstanovanjski objekt Podbreg II. »Zasnovo stanovanjske hiše je oblikovala želja po ustvarjanju enotnega bivalnega prostora, v katerem so uporabne površine razporejene po višini in s tem brez dodatnih delitev omogočajo različne nivoje intimnosti. Ta višinska organizacija se prezrcali na leseno konstrukcijo stavbe,« avtorji predstavijo izhodišče projekta.

Kot vodilni element, okrog katerega se niza zasnova, opazovalec takoj prepozna uporabo lesa. Zunanjost kljub izraziti longitudinalnosti volumna niti najmanj ne deluje masivno, saj so steklene površine, ki potekajo vzdolž celotne dolžine, igrivo členjene z lesenimi okvirji, ki smiselno tvorijo povezavo z zunanjostjo in poglede nanjo. Strm napušč temne strehe, ki v letni sezoni deluje v lepem kontrastu s svetlo leseno fasado, drobijo majhne terase in uporabnikom najvišjih etaž omogočijo povezavo z naravo ter odpirajo pogled ob ohranjeni zasebnosti.

Tudi v notranjosti se vidno odraža jasnost lesene konstrukcijske logike. Diagonalno nizani leseni nosilci s svojo obliko v prostoru prevzemajo osrednjo vlogo tvorjenja ambienta, na leseno zasnovo pa se neposredno odziva tudi razporeditev prostorov, ki so višinsko razgibani, delujejo po principih raumplana in so med seboj povezani, zaradi velikih okenskih odprtin in prehodnosti po višini pa delujejo svetlo in prijetno. »Les je uporabljen predvsem kot konstrukcijski material in je kot tak pri oblikovanju notranjega prostora jasno berljiv. Obenem povzema lokalni tradicionalni način gradnje, oblikuje svetlobo in senco ter s svojo navzočnostjo bistveno vpliva na značaj stanovanja,« še pojasnijo arhitekti.

Ime projekta: Večstanovanjski objekt Podbreg II
Avtor projekta: Enota
Investitor: zasebni
Fotograf: Miran Kambič

Lokacija: Kranjska Gora, Slovenija

Leto načrtovanja: 2016
Leto izvedbe: 2019
Površine: 500 m2 bruto
Klet (m2): 0 m2
Pritličje (m2): 138 m2 neto
Podstrešje (m2): 46 m2
Parcela (m2): 1.232 m2
Pozidana površina (m2): 165 m2

Projektanti:
– Gradbene konstrukcije: Ivan Ramšak s.p.
– Elektro instalacije: NOMBIRO d.o.o.
– Strojne napeljave: NOMBIRO d.o.o.

Izvajalci: Glavni izvajalec gradbeno obrtniških del: TESARSTVO MEHLIN d.o.o

Dobavitelji gradbenih materialov: Lesena nosilna konstrukcija – TESARSTVO MEHLIN d.o.o.

Pripravila: Manca Košir

Podprite Outsider z naročilom!

Mailchimp brez napisa

Povezani članki