Južno od Beograda, na planini Avala, je v preteklem letu Studio TEN zasnoval enonadstropno rezidenco, ki se s svojo odprto strukturo z jeklenim okvirjem odpira okoliški pokrajini, močan arhitekturni oris pa ob tem tvori novo referenčno točko znotraj topografije obstoječega pobočja.

Glavno izhodišče projekta je bila vključitev bodočega lastnika, lokalnega obrtnika, v postopek izdelave hiše. Projekt pomeni svojevrstno študijo zmožnosti učinkovitega oblikovanja v tesnem sodelovanju z uporabnikom prostora. Načrtovanje je bilo omejeno z razpoložljivimi lokalnimi materiali, gradbenim znanjem investitorja in zmogljivostmi delavnice delavnico za obdelovanje kovin v bližini. Že med samim projektiranjem se je med vsemi vključenimi vzpostavil pomemben dialog o procesu izdelave, možnostih prihodnje uporabe objekta in pogojih vzdrževanja izbrane konstrukcije v okviru lokalne skupnosti.

Zasnovo hiše Avala tvori raster 3,2-metrskega mrežnega okvira, ki tvori 16 x 16-metrski oris objekta. 80-milimetrski kvadratni jekleni profili so bili varjeni na mestu in pritrjeni na strukturni minimum treh temeljnih točk v terenu. Slednje opredeljujejo postavitev dveh velikih betonskih oblik, namenjenih zunanjemu vrtnemu stopnišču in shrambi z vrtno kopalnico. Avtorji arhitekturno zasnovo opišejo takole: »Nagnjeni teren se nadaljuje med in pod hišo, ponuja senčen zunanji bivalni prostor, v osrednji prostor stavbe pa vnaša pokrajino in drevesa. Načrt je bil razvit na zunanji mreži kot zaporedje štirih teras, ki se na vogalih prepletajo in ponujajo novo obzorje za bivanje. Vsaka terasa ima drugačen površinski material, ki omogoča različne možnosti uporabe. Takšne materialne spremembe (viseča mreža, pločevina, predhodno ulit beton, odprt okvir) skupaj z izvedbo premičnih elementov skozi celoten projekt preizkušajo lastnosti jeklenih okvirjev, toda prav ti hiši omogočajo popolno preobrazbo obsega in vzdušja.«

Poseben pristop k oblikovanju hiše Avala in omejenosti z lokalnimi viri znanj in materialov so k projektu prinesle tudi inovativne konstrukcijske rešitve, kot je ulivanje izpostavljenih betonskih temeljev z reciklirano jekleno pločevino. »Opaže so natančno izvajali mizarji, ki navadno oblikujejo elemente znotraj hiše, ulito betonsko mešanico pa smo razvili v dialogu z lokalnimi izvajalci. To ni prispevalo le h gospodarstvu v regiji, temveč so eksperimenti v samem postopku gradnje razširili tudi znanje lokalnih izvajalcev gradbenih del.«

»Vidna konstrukcija objekta pripoveduje zgodbo o vloženem delu in znanju, ki sta poganjala izvedbo, oblika rezidence pa predstavlja še faktor človeške misli, vključen v proces snovanja. S tem se širi dialog, ki izvira iz začetkov jugoslovanskega modernizma – gibanja, ki je igralo ključno vlogo v preoblikovanju družbe prek lokalno prilagojenih progresivnih tehnologij ter odločnosti v oblikovanju in gradbeni industriji. Podobno sporočilo oddaja v formi idealnega sodobnega doma tudi hiša Avala; z uporabo vsakdanjih materialov, oblikovanih v okviru veščin lokalnih izdelovalcev, je končni izdelek regionalnega pomena,« še dodajajo v Studiu TEN.

Ime projekta: Avala House
Investitor: zasebni
Fotografija: Maxime Delvaux, Miloš Martinović, Relja Ivanić
Lokacija: Kragujevački Put 82c, 11000 Belgrade, Serbia
Arhitektura: X = (T = E = N); Nemanja Zimonjić MSc ETH Arch, Ognjen Krašna, Jana Kulić, Dr. Miodrag Grbić

Leto izvedbe: 2020

Površina: 156 m2 

Projektanti:
– Gradbene konstrukcije: X = (T = E = N), Dr. Miodrag Grbić
– Izvajalec: naročnik (zasebni)
Orodja in delavnica: TRI MB Univerzal, Beograd
– Sodelovanje: Dr. Neven Kostić GmbH, Zurich, Lafarge Holcim Serbia, Beograd

Pripravila: Manca Košir

Podpri Outsider z naročilom!

Celoletna naročnina

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja