skorba village center 01 night view
ENOTA: Vaško središče Skorba

Arhitekti iz pisarne ENOTA so v sodelovanju z lokalnimi prebivalci zasnovali nov javni prostor v središču vasi Skorba pri Ptuju.

Vas Skorba leži v neposredni bližini Ptuja in v zadnjih desetletjih jo je doletela usoda mnogih predmestnih vasi: mesto jo je pogoltnilo. Zdaj deluje kot področje predmestne zazidave, od koder se prebivalci večinoma odpravljajo na delo v mesto, in ki ne premore več prostorske usmeritve, središča ali kakovostnih javnih prostorov. Prebivalci so to začutili in se v želji po večji integriranosti svojega bivalnega prostora obrnili na arhitekte iz pisarne ENOTA. S skupnimi močmi so zasnovali novo središče vasi, ki v svojem programu združuje kapelo, prostor za dogodke ter javno površino za srečevanje in druženje.

Ker so pri zbiranju sredstev za gradnjo, pa tudi pri sami gradnji v veliki meri sodelovali prebivalci, so se arhitekti odločili za materialno in konstrukcijsko enostaven projekt brez zahtevnih detajlov. Ta s svojo lomljeno obliko kljub temu ostaja močan gradnik prostora, kot se za vaško središče tudi spodobi. Nova platforma je zgrajena na mestu, kamor so nekoč vaščani hodili po vodo, in je torej že od nekdaj prostor srečevanja in pogovora. Trikotna tlakovana površina ločuje novo odprto javno ‘dvorano’ od preostalega območja, volumen kapele in amfiteatralne klančine sedišč pa so dvignjene, da ustvarijo introvertiran vaški trg.

O tem, kako močna je skupnost v Skorbi, od nedavnega govori novo vaško središče, pa ne le s svojim obstojem in arhitekturno odličnostjo, temveč že samo z dejstvom, da so vaščani zanj sami dali pobudo, zbrali sredstva in pomagali pri njegovi izgradnji. Zdaj pa bodo v njem lahko kovali tudi nove skupne načrte.

 

Ime projekta: Vaško središče Skorba
Arhitektura: ENOTA
Projektna skupina: Dean Lah, Milan Tomac, Nebojša Vertovšek, Alja Černe Mazalin, Nuša Završnik Šilec, Tjaž Bauer, Polona Ruparčič
Sodelavci: Elea iC (gradbene konstrukcije)
Leto: 2017
Velikost: 300m2
Naročnik: Občina Hajdina
Lokacija: Skorba, Slovenia
Sodelavci: Elea iC (gradbene konstrukcije)

Fotografije: Miran Kambič

 

Napisala: Ajda Bračič

 

Podprite Outsider z naročilom!

Celoletna naročnina

Mailchimp brez napisa

Povezani članki