AR9_4
idea:list studio: Poslovni prostori Art Rebel 9

Odprt in fleksibilen delovni prostor, ki presega definicije ‘odprtega’ in ‘fleksibilnega’ ter išče nova ravnovesja med javnim in zasebnim, so oblikovali v studiu idea:list.

Z današnjim dnem se začenja festival Odprte hiše, ki radovednežem na stežaj odpira vrata v zanimive in kakovostne arhitekture po Sloveniji. Pozorno oko bo letos nekaj novincev zasledilo ne le med projekti, ki si jih obiskovalci lahko ogledajo, temveč tudi med projektanti. Idea:list Studio je mlada ljubljanska arhitekturna naveza, ki je z oblikovanjem interierja pisarn za produkcijsko podjetje Art Rebel 9 potrdila, da si še kako zasluži mesto v slovenskem arhitekturnem prostoru.

Novi delovni prostori na Poljanski cesti v Ljubljani so podjetju ponudili možnost, da odpravijo tisto, kar jih je najbolj motilo pri prejšnjih pisarnah: ker so se te nahajale v stari meščanski vili, je med delom primanjkovalo komunikacije med ekipami, zaposleni pa so bili ločeni med sabo s stenami in stopnišči. Iz želje po ustvarjanju tesno prepletenega delovnega okolja so izhajali tudi arhitekti pri oblikovanju. Tako so zasnovali enovit odprt tloris, ki omogoča odlično pretočnost, hkrati pa z domiselnimi arhitekturnimi posegi zapira in odpira posamezne dele, kadar je to potrebno. V želji po optimalnem izkoristku dnevne svetlobe, ki je na voljo na lokaciji, so na obod umestili serijo enakih zaprtih pisarn, te pa so navdušeni uporabniki že individualizirali: v eni tako najdemo doprsni antični kip, v drugi rdeče kolo, v tretji pa majhno zeleno oazo.

Da je pri oblikovanju prostora treba biti drzen in odločen, so arhitekti pokazali dvakrat: najprej tako, da so okvir okoli vhoda, ki je izstopal iz linije fasade, dodatno poudarili z živahno rumeno barvo, ki tudi sicer tvori ‘rumeno nit’ prostora. Druga močna poteza pa je petdesetmetrska luč, ki se vije pod stropom odprtega dela pisarn, ter vizualno povezuje prostor v celoto.

 

 

idea:list studio:

Oblikovanje prostora izhaja iz načina dela in komunikacije med različnimi timi v podjetju. V sicer odprtem tipu pisarn, ki omogoča hitrejše in učinkovitejše sporazumevanje med zaposlenimi, zagotavlja željeno zasebnost na delovnem mestu lebdeča zvočna in vizualna pregrada. Zavesa prostor sicer deli na manjše delovne prostore, ki pa ga zaradi premišljenega oblikovanja pohištvenih elementov vizualno ne razdorbi. Kontinuirano oblikovanje vijugaste luči, zavese in pregradnih omar, opazovalčevo oko popelje skozi prostor in mu oriše občutek globine in velikosti prostora. Delovna mesta in skupni ‘’lounge’’ prostori omogočajo prilagoditve potrebam podjetja. Transformirajo se od skupnih prostorov, poligonov za testiranje novih tehnologij, showroom-a in spet nazaj do delovnih mest. Končna razigrana podoba pisarn, ki združuje tako funkcijo in oblikovanje, proces dela ter zaposlene v podjetju pa predstavlja inovativno in kreativno vizijo podjetja.

 

tloris prej

 

 

toris potem

 

Ime projekta: Poslovni prostori Art Rebel 9
Arhitektura: idea:list studio – Urban Pahor, Tina Begović, Urša Kres
Investitor: Art Rebel 9
Fotograf: Blaž Gutman
Lokacija: Ljubljana
Leto izvedbe: 2017

Površine: 553 m2

Elektro instalacije: Winky d.o.o.
Strojne napeljave: Emada d.o.o.
Izvajalci: Tomal Tomaž Kogovšek s.p., Proreklam d.o.o., Leska d.o.o., Fipren d.o.o., Steklarstvo Aleksander Kresal s.p., Lestur d.o.o., Stins Plus d.o.o., ALU-K d.o.o., VAR-PAS T d.o.o.

 

Napisala: Ajda Bračič

Podprite Outsider z naročilom!

Celoletna naročnina

Mailchimp brez napisa

Povezani članki