Observatorij v puščavski pokrajini Negev, v celoti zgrajen iz zbite zemlje in kamnin iz bližnjega kraterja, so zasnovali v izraelskem studiu Gitai Architects. Prvotna ideja je bila, kot pojasnijo avtorji, načrtovanje zatočišča kot »vrat do zvezd v času krize«. Namembnost objekta pa se po zgraditvi skozi dan spreminja. Podnevi zagotavlja zaščito pred hudo vročino, zvečer pa deluje kot observatorij za ljubiteljske astronome. Stoji ob zahodni razgledni točki kraterja Mitzpe Ramon.

Kvadratna tlorisna zasnova, ki meri zgolj šest kvadratnih metrov, je predvidena za dve osebi. Pravokotni obod dopolnjuje krožna notranjost. Struktura, ki nima strehe, s stisnjenimi zidovi iz zbite zemlje uokvirja pogled v nočno nebo. Arhitekti so Landroom, kot se projekt imenuje v angleščini, opisali kot »minimalistično okoljsko strukturo, zasnovano na meji med pokrajino in krajinskim objektom«. Odgovorni arhitekt Ben Gitai je postopek izdelave opisal kot »oblikovanje mikrotopografije. Tehnika gradnje z zbito zemljo vključuje izkop lokalne zemljine, ki se jo nato z zbijanjem v prej pripravljene kalupe oblikuje v strukturo zidu. Sestavljene plasti zemlje vsebujejo naravne minerale, povezave med molekulami pa se sčasoma okrepijo. Na tak način so bili zgrajeni mnogi odseki Kitajskega zidu.«

Projekt je naročila občina Mitzpe Ramon, studio pa zanjo trenutno razvija tudi velik hotel s kapsulami, grajen v enakem duhu. Najpomembneje je, da je lokalna skupnost ta projekt sprejela in ga jemlje za primer arhitekture, ki narekuje smernice v načinu gradnje na celotnem območju.

Projekt je prikazan tudi v okviru letošnje razstave Time Space Existence (Čas, prostor, obstoj), ki jo organizira Evropski kulturni center, na ogled pa je na beneškem bienalu arhitekture.

Arhitektura: Gitai Architects
Lokacija: Mitzpe Ramon, Izrael
Fotografija: Dan Bronfeld, Ben Gitai

Leto: 2020
Površina: 6 m2

Delo revije Outsider lahko podprete tako, da se nanj naročite!

Celoletna naročnina

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja