01_brdo_razmislek
Srđan Nađ: Gradimo za šibkejše, prodamo premožnim

Pred kratkim je Stanovanjski Sklad Republike Slovenije – SSRS objavil nov sveženj stanovanj in vrstnih hiš v soseski Brdo v Ljubljani, ki so na voljo na javnem razpisu. Kot sami povedo, so enote bile zgrajene predvsem za predvsem mlade, večje družine in invalide. Ker tudi sama iščeva večjo bivalno enoto, sva se deževne pomladne sobote usedla za računalnik poskušala poiskati optimalno stanovanje za svoje potrebe, znotraj finačnih zmožnosti.

Začela sva z ogledom eksperimentalnega bloka F3, ki je sestavljen iz štirih lamel, vsake z lastnim konceptom in lastnim projektantom: A. Vodopivec, T. Glažar, J. Koželj, J. Kobe. Kljub namenoma nekonsistentni zasnovi, ki je produkt štirih različnih arhitekturnih birojev, je stavba presenetljivo usklajena, osmišljena in poenotena. Izbira velikosti in tipologije stanovanj se odraža v eksperimentalnem duhu; na voljo je vse, od garsonjer do štirisobnih stanovanj, kar je pohvalno. Po zasnovi in funkcionalnosti so določena stanovanja odlična, kot štirisobni dupleks s 83 m2 notranjih bivalnih površin (http://brdo.ssrs.si/stanovanja/2750). Po drugi strani je določeno število stanovanj popolnoma bizarnih in nesprejemljivih, kot dvosobno stanovanje, v katerem edini dostop do spalnice vodi zgolj skozi kopalnico (http://brdo.ssrs.si/stanovanja/2745). Večina stanovanj je po tlorisni zasnovi dobrih – morda celo boljših od tistih, ki so bila zadnja leta dostopna na trgu. Najbolj izstopajo uporabljeni materiali, kot je linolej v presenetljivo zanimivih odtenkih – od neonsko zelene, rumene, modre, pa tudi rdeče! Verjameva, da se bo zagotovo našel nekdo, ki mu bo to »pisano na kožo«.

Bevk Perović arhitekti, soseska Brdo F6, Ljubljana,  foto: M.Kambič

Bevk Perović arhitekti, soseska Brdo F6, Ljubljana,  foto: M.Kambič

Nedaleč stran od eskperimentalnega bloka F3 so vrstne hiše arhitektov Bevk Perović. Izjemna zasnova in videz objektov, dobri tlorisi, čeprav so nekateri prostori v vrstnih hišah preveliki ali premajhni. Vendar imajo v splošnem zelo dobro zasnovo in verjameva, da bodo družine, ki bodo tam živele, zelo zadovoljne.

Torej, odlična ponudba novih stanovanj in vrstnih hiš za mlade družine? Ja, vse do trenutka, ko vidiš cene. Cene bivalnih enot, primernih za štiričlansko družino, se gibljejo od 307,000 € do 470,000 €!  Pa poglejmo, katera štiričlanska družina si lahko privošči stanovanje za 460,000 € (http://brdo.ssrs.si/stanovanja/2747).

Če družina zbere 20 % zneska za lastno udeležbo (približno 92,000 €), za preostalo pa najame stanovanjski kredit z odplačilno dobo 30 let, da si zmanjša višino mesečnih obrokov. Ko na spletni strani ene od komercialnih bank vpišemo potrebne podatke in pride na dan dejstvo, da moramo imeti minimalno cca. 3600 € netto skupnega dohodka (1800 € / mesečno / zakonec), da bi si lahko sploh privoščili ustrezen kredit s 1500 € mesečnega obroka! To pomeni, da morajo biti prihodki povprečne štiričlanske družine 58 % višji od povprečja! Absurdno! Ja, lahko bi povečali lastno udeležbo pri poplačilu stanovanja, vendar bi bil ta znesek 285,000 €, za kar moraš posedovati že dobro hišo ali zelo veliko stanovanje. Torej, za koga je to sploh grajeno? Zanimivo bi bilo videti finančne projekcije sklada, iz katerih bi bilo razvidno, kdo je bila resnično njihova ciljna skupina in kako so predvideli, da bodo njihovi kupci odplačali stanovanje.

Obračun kredita pri komercialni banki

Celoten projekt bi bil še razumljiv, če bi bil investitor  zasebno podjetje. Pravzaprav bi lahko bil deležen velike pohvale za inovativnost in pogum, da je ponudil na trgu nove koncepte z naprednimi tehnologijami. Vendar, investitor je v tem primeru stanovanjski sklad RS, ki naj bi po zdravi kmečki logiki gradil predvsem za tiste z nižjimi prihodki od povprečja (< 2200 €/ mesec / družina), ki težko rešujejo svoj stanovanjski problem. Če je ciljna skupina uporabnikov stanovanj znana in poznan njihov socialni položaj, potem bi se morale temu prilagoditi tudi specifikacije in končne cene stanovanj. To, kar je bilo trenutno zgrajeno, je zaradi cen, ki jih dosega, edino primerno za najbpolj premožen sloj prebivalstva, ki ima dovolj denarja, da si lahko privošči še dodatne stroške in preprosto odstrani tisti zeleni ali modri linolej, ki mu morda ni všeč. Prav isti kupci bodo v vrstnih hišah predelovali tlorise, na novo opremljali kopalnice, ker so za hiše, vredne pol milijona, enostavno cenene, in vgrajevali savne ter pritikline za prestižno ugodje. In če ne verjamete tej trditvi, si oglejte oddaje Ambienti (primer 1, primer 2, primer 3), kjer so bila predstavljena tudi stanovanja na Brdu, kupljena od SSRS, ki so jih lastniki preuredili ter prilagodili svojemu življenjskemu stilu. Nimava nič proti, da si ljudje najamejo oblikovalca interierjev, in popolnoma razbijejo novo stanovanje. Vendar, če imajo dovolj denarja za obsežna preureditvena dela, potem niso prava ciljna skupina, za katero naj bi stanovanjski sklad gradil.

Če bi imeli v Sloveniji stanovanjski sklad s pravim namenom, potem bi zgradil večje število, na primer že predhodno omenjenega dupleksa, in ga prodajal za do 1800 €/m2, kar bi predstavljalo vrednost stanovanja do 180,000 €. Pri tej višini zneska bi bil mesečni obrok kredita do 600 €, ki je za mlado slovensko družino z dvema povprečnima plačama še sprejemljiv znesek.

Dokler pa stanovanjski sklad ni pripravljen sestopiti na bolj realna tla in se približati svojim ciljnim skupinam, bi ga bilo treba preimenovati iz SSRS v SSPS – Stanovanjski Sklad Premožnih Slovencev – da bi ime bolj ustrezno opisovalo njihovo trenutno dejavnost.

Napisala: Srđan Nađ in Urška Podlogar Kos

 

 

 

https://outsider.si/kontakt/

Mailchimp brez napisa

Povezani članki