DSC_9390-3(1)
Gril Kikelj Arhitekti: Čolnarna na Špici, Celje

Čolnarna na Špici v Celju je delo arhitektov Matjaža Grila in Klavdija Kiklja. Z bogatim in raznolikim programom privablja obiskovalce ter aktivno soustvarja urbani prostor že vse od leta 2011.

Podolgovati volumen čolnarne na Špici v Celju se razteza vzdolž rečne struge ter na konico kopnega med Koprivnico in njenim izlivom v širšo Savinjo postavlja prostorski poudarek. Tlorisno se stavba sklicuje na obliko kanuja. Ta referenca je dosti bolj vidna v živo, ko nagnjena streha objekta prav zares prekriva notranjost kot velikanski narobe obrnjen čoln.

Mnogokotnost stavbe je vizualno privlačna in se dopolnjuje z okolico ter strukturo vpenja v teren. Na eni strani stavbe se proti rečnemu bregu spuščajo stopnice, ki lahko služijo tudi kot tribuna za gledalce veslaških tekmovanj. Vstop z druge, ulične strani objekta je na enem nivoju višje. Stekleni plašč dematerializira dele čolnarne ter poudarja tektoniko strehe, ki se kot velikanska konzola vzpenja nad večnamenskim dvoriščem.

Okoli 500m2 notranjih površin je dovolj, da v objektu najdemo prostor za shranjevanje čolnov, kavarno, garderobe, fitnes center in celo nastanitvene prostore za gostujoče športnike. Ker se objekt nahaja v poplavnem območju, je ves program v nižji etaži zasnovan tako, da ga je mogoče kar najhitreje evakuirati. Celo tektonika stavbe je uglašena z bližino vode: spodnji nivo je robustnejši ter zgrajen iz betona, medtem ko je zgornji nivo jeklen in steklen. Od svoje izgradnje leta 2011 pa do danes je čolnarna postala prostor srečevanja in aktivnega preživljanja prostega časa v Celju, kjer se odvijajo številni kulturni in športni dogodki.

 

Ime projekta: Čolnarna na Špici v Celju
Arhitektura: Matjaž Gril, Klavdij Kikelj
Investitor: Kajak kanu klub Nivo Celje
Lokacija: Celje
Leto: 2011
Konstrukcije: Proming d.o.o.
Električne instalacije: Energotehna d.o.o.
Izvajalci: CM Celje d.o.o. 

Fotografije: Boštjan Kikelj, Klavdij Kikelj

Napisala: Ajda Bračič

Projekt je bil kot eden najzanimivejših arhitekturnih projektov zadnjih let, ki so povezani z vodo, izbran za objavo v publikaciji Living with Water, ki je izšla ob letošnjem slovenskem paviljonu na beneškem arhitekturnem bienalu.

Več na: www.livingwithwater.si

Living with water

 

Mailchimp brez napisa

Povezani članki