Hisa  P Bled 2016 Ekoart Nava
Hiša na Bledu

Objavljamo odlomek članka o hiši na Bledu arhitektov Ane Ocvirk Šafar in Aleksandra Lužnika, Nava arhitekti, iz 7. številke revije Outsider.

Z Aleksandrom Lužnikom, soavtorjem hiše, smo se pogovarjali o arhitekturni zasnovi, materialih, odnosu z naročnikoma in izvajalci.

 

 

 

 

Fasada je zelo zanimiva in izvirna. Kako je nastala ideja za zunanje police?

Prvotni načrt hiše je imel globoke lože, kjer bi streha segala do višine oken, vendar je bilo to s strani ene izmed javnih služb nosilcev prostora zavrnjeno. S strani istega organa so bili proporci hiše določeni tako, da bi bila videti precej nerodno. V tistem trenutku je bilo to za vse nas kar veliko razočaranje, potem pa smo vse skupaj vzeli kot izziv. Če postaviš pohištvo na fasado, pač ni sporno … Seveda ideja ni splošna. Izhaja iz življenja naročnika. To, da nabiraš zelišča za čaje, delaš domače sirupe iz smrekovih vršičkov in predvsem veliko uporabljaš zunanji prostor, narekuje potrebo po tem, da imajo tudi zunanji prostori svoje odlagalne površine. Romantika prostorov je predvsem v življenju, ki ga ljudje v njih pustijo. S tem je tudi fasada oživela. Ob tem se mi zdi zanimiva misel, da je zunanji prostor obravnavan enako kot notranji, kot zunanja soba. Hiša je v bistvu njeno pohištvo.

Kako se je razvijal odnos z naročnikom?

Z naročniki smo že pred projektom poslovno sodelovali. Na nas so se obrnili z vero, da jim lahko zagotovimo to, kar si želijo. Od samega začetka je obstajala z obeh strani velika mera spoštovanja, in to je najboljši recept za dober rezultat. V procesu projektiranja je bilo veliko sestankov in usklajevanj, in skozi to smo postali prijatelji. Mislim, da je na koncu to največje veselje, predvsem ker smo ohranili njihovo zaupanje.

 

 

 

 

 

Več o hiši pa v Outsider#07!

 

Avtorji: Aleksander Lužnik, Ana Ocvirk Šafar, Nava arhitekti
Lokacija: Bled, Slovenija, 2016
Fotografije: Miran Kambič

Pripravil: Matevž Granda

 

 

Mailchimp brez napisa

Povezani članki